Dončić: Pokazali smo, česa smo sposobni in kar kažemo že ves turnir

12. septembra, natanko dve leti potem, ko je Latvija končala pot Slovenije na EuroBasketu v Lillu, se je vrsta Igorja Kokoškova oddolžila za tisti poraz in to v višji fazi, v četrtfinalu (103:97).

Slovenija, ki je šestič igrala v četrtfinalu, se je drugič prebila med štiri na stari celini, v polfinalu pa jo v dvoboju edinih dveh neporaženih ekip na tem prvenstvu čaka prvi favorit turnirja Španija, ki tudi brani naslov.

Izvrsten je bil začetek dvoboja, ko je šlo Slovencev vse kot po maslu. Prvih deset minut so po zaslugi razpoloženega in učinkovitega napada dobili s 34:23. Na krilih izjemnega Gorana Dragića, ki je dal v tem delu igre 13 točk, je Slovenija naredila serijo 20:2 in zagospodarila na terenu. Toda v drugi četrtini se je plošča obrnila, ko se je razigral Kristaps Porzingis, ki ga je sicer korektno pokrival Anthony Randolph.

Odlični latvijski košarkar je dal v drugih desetih minutah deset točk in poskrbel, da je Latvija izničila zaostanek ter prešla v vodstvo (51:55). Med polčasom sta motivacijska govora imela najizkušenejša v moštvu Dragić, ki je prispeval 26 točk, dal osem podaj in ujel še šest odbitih žog, ter Gašper Vidmar. Sledil je izvrsten odgovor, ko je Slovenija v tretji četrtini znova povedla z dvomestno razliko, toda Latvija se je vrnila in šest minut pred koncem prišla na -2, pred zadnjima minutama pa je bil zaostanek le še točka.

V ključnih trenutkih so slovenski košarkarji ohranili mirno kri na črti prostih metov, neverjetno zrelost in vso svojo genialnost pa je v zadnji četrtini pokazal Luka Dončić, ki je v zadnjih 21 sekundah zadel vse štiri proste mete. To je največji točkovni izkupiček 18-letnika na tekmah evropskega prvenstva, od najstnikov pa je bil do zdaj uspešnejši le legendarni Arvydas Sabonis, ki jih je z 19 leti dal na eni tekmi 28.

Vir: rtvslo.si