Filmski turizem: Slovenija privlačnejša za mednarodne ustvarjalce in vlagatelje

Slovenija se je pridružila skupini več kot 30 držav, ki mednarodnim filmskim ustvarjalcem in vlagateljem omogočajo uveljavljanje pravice do denarnega povračila.

Neobstoj tega ukrepa je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj naša država ni večkrat postala filmska kulisa v tujih projektih. Kot do filmarjev naklonjena država pa se je predstavila tudi na nedavni evropski filmski tržnici v Cannesu, kjer so veliko zanimanja pokazali predvsem ameriški filmarji.

Slovenija je bila kot potencialna lokacija za snemanje že nekaj časa na seznamu tujih filmarjev, a so ti ravno zaradi nezmožnosti uporabe povratnih sredstev odšli drugam, pove Nastja Kotnik, ki v filmski produkciji zaseda različne položaje, v preteklosti pa je nekaj časa delala tudi z Norvežani. Ob obisku Slovenije tujci vidijo lepote države, pritegnejo jih Stara Ljubljana, Kranjska Gora, Bled in tako naprej, vendar brez finančnih spodbud se tujci niso odločali za snemanje na naših tleh, sedaj pa bo to mogoče, pove Kotnikova. Doda še, da je trenutno s strani norveških produkcij v porastu število snemanj na Madžarskem.

Filmski turizem prinaša večjo porabo na področju storitvenih dejavnosti s področja turizma, kot so prenočitve in gostinske dejavnosti, in večjo prepoznavnost tistih krajev, kamor so umeščene filmske produkcije, tako da lahko zatrdimo, da je koristen z več vidikov. S prihodom tujih snemalnih ekip se bo v Sloveniji kot deželi z majhno kinematografijo ustvarilo veliko priložnosti za delo, še poroča novinarka Radia Slovenija Tina Lamovšek.

Vir: rtvslo.si