Športniki leta Peter Prevc, Tina Trstenjak in slovenski hokejisti

Najboljša športnica med invalidi Veselka Pevec.

Športniki leta 2016 so postali smučarski skakalec Peter Prevc, judoistka Tina Trstenjak in hokejska reprezentanca Slovenije.

Športnikom je priznanja podelilo Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) na tradicionalni prireditvi v Cankarjevem domu. Glasovalo je 119 športnih novinarjev.

Prevc pred jadralcem Žbogarjem

V moški konkurenci je Prevc (266 glasov) slavil pred jadralcem Vasilijem Žbogarjem (124), medtem ko je tretje mesto pripadlo motokrosistu Timu Gajserju (120).

Prevc je v pretekli sezoni med drugim osvojil novoletno turnejo, postal je svetovni prvak v poletih, piko na i pa je postavil z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Prevcu je nagrado – zlato plamenico – izročila Brigita Bukovec.

Trstenjakova pred Velenškovo

V ženski konkurenci je Trstenjakova (346 glasov) premagala judoistko Anamari Velenšek (181) in športno plezalko Janjo Garnbret (109). Trstenjakova je v Riu de Janeiru postala olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov. Lovoriko za športnico leta ji je predal Iztok Čop.

»Risi« slavili pred rokometaši

Ekipa leta je postala hokejska reprezentanca Slovenije, ki si je septembra drugič zapored zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Pjeongčangu. Selektorju »risov« Niku Zupančiču je priznanje izročil Dušan Hauptman. Hokejisti (61 glasov) so slavili pred rokometaši (49) in kajakaši (5).

Najobetavnejša mlada športnica Garnbretova

Gajser je nagrado za najobetavnejšo mlado športno osebnost podelil Garnbretovi, zmagovalki svetovnega pokala in svetovni prvakinji. Najboljša športnica invalidka je strelka Veselka Pevec, olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira.

Prireditev je vodila novinarka Televizije Slovenija Sanja Modrić, glasbena gosta pa sta bila Nina Pušlar in Zlatko.

Športnike sprejela Pahor in Makovec Brenčičeva

Že pred prireditvijo v Cankarjevem domu sta najboljše slovenske športnike sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za znanost, izobraževanje in šport Maja Makovec Brenčič.

Vir: rtvslo.si