Za gradnjo ptujske urgence končno vsi pogoji

Po desetih letih od začetka priprav za gradnjo mreže urgentnih centrov na ministrstvu za zdravje ne vidijo več ovir niti za gradnjo ptujske urgence. Potem ko so predstavniki ptujske bolnišnice in 18 občin s ptujskega območja danes potrdili, da so za investicijo zagotovili lasten delež v višini 820.000 evrov, se je direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar strinjal, da so zdaj za urgenco izpolnjeni vsi pogoji.

Glažar je dejal, da morajo v ptujski bolnišnici ministrstvu predložiti le še dokumente o zaprti finančni konstrukcij, ministrstvo pa jim mora nato kot ustanovitelj javnega zavoda dovoliti izvedbo javnega razpisa za izbiro izvajalcev.

Direktor Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča na Ptuju Andrej Levanič je v pismu ptujskim in ormoškim županom nedvoumno razkril: »Čas se izteka, in če nam letos gradnje ne bo uspelo začeti, sem prepričan, da se za našo bolnišnico obdobje samostojne regijske bolnišnice končuje.« 18 občin je s konzorcijskim dogovorom zagotovilo 300 tisočakov za gradnjo ptujskega urgentnega centra. Približno 260.000 evrov so prispevala podjetja na tem območju, nekaj so zbrali še z dobrodelnimi prireditvami. Bolnišnica bo kljub osemmilijonski izgubi manjkajočih 70.000 evrov zagotovila sama oziroma s svojimi partnerji in gradnja ptujskega urgentnega centra se bo lahko začela. Zanj že imajo veljavno gradbeno dovoljenje, revizija projekta pa ni prinesla pomembnejših sprememb.

Revizija projekta, ki ga je pripravil Stanislav Arnuš, je ugotovila, da mora biti nesporni sofinancerski delež države 2.549.124 evrov. Direktor bolnišnice razkriva, da država omenja rešitev s kompenzacijo sredstev Doma upokojencev Ptuj in zemljišč SB Ptuj, ki bi jih namenili za zagotavljanje državnega dela.

V državnem proračunu za letos je za gradnjo predvidenih skoraj dva milijona evrov, ki so bili za investicijo na zahtevo Ptujčanov preneseni iz lanskega proračuna, ker zaradi zapletanja z dokončno odločitvijo in financiranjem niso mogli začeti graditi.

Urgenco načrtujejo kot prizidek v bruto velikosti 765 kvadratnih metrov. Objekt bo podkleten za kasnejše potrebe bolnišnice, v prvem nadstropju pa bodo pozneje uredili kirurški blok. Sedanji kirurški oddelek je star že skoraj pol stoletja in je povsem dotrajan in premajhen.

Vir: delo.si