16. svetovna geografska olimpijada

V Hong Kongu je od 30. julija do 6. avgusta 2019 potekala 16. svetovna geografska olimpijada. Na njej je sodelovalo 166 tekmovalcev iz 43 držav sveta.

Letos sta Slovenijo zastopala tudi dva člana gimnazije ŠC Velenje: dijak Marko Brekenjačević, ki je zmagal na državnem tekmovanju iz geografije, in njegova mentorica Tanja Golob, prof. Poleg omenjenih so slovenske barve zastopali še trije dijaki in mentor iz Zavoda za šolstvo.

Najprej so tekmovalci esejsko odgovarjali na vprašanja s področja svetovne geografske problematike. Nato so en dan raziskovali teren, ki pa so ga morali analizirati in  izdelati zemljevid. Sledilo je še reševanje multimedijskega testa, v katerem so preverjali splošno poznavanje geografskih procesov. Med tekmovanjem je bila še predstavitev plakatov, ki so jih ekipe pripravile že doma. Povezovalna tema je bila »Discovering a vibrant city for our smart future«.

Kot ekipa so Slovenijo dobro zastopali, saj so se vrnili domov z eno srebrno in eno bronasto medaljo. Slovenskim dijakom je uspelo ne samo tekmovati, ampak si tudi ogledati nekatere znamenitosti Hong Konga.

Vir: scv.si