3. prednovoletni sejem raziskovalcev Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je v petek, 14. decembra 2018 organizirala »3. prednovoletno srečanje z raziskovalci Univerze v Mariboru«, kjer so bile predstavljene kompetence in kapacitete Univerze v Mariboru, s posebnim poudarkom na letošnjih najodmevnejših razvojno – raziskovalnih dosežkih članic Univerze v Mariboru. Dogodek je potekal na letališču Edvarda Rusjana Maribor. Soorganizatorja srečanja sta JUENE (Youth Entrepreneurs of Europe Union) in Občina Hoče – Slivnica.

Namen dogodka je bila predstavitev dodane vrednosti sodelovanja gospodarstvenikov z raziskovalci Univerze v Mariboru v želji, da jo kot vstopno točko prepoznajo, ko se soočajo z izzivi na področju raziskav in razvoja.

V okviru srečanja sta potekali dve okrogli mizi. Na prvi okrogli mizi so predstavili konkretne rezultate sodelovanja med univerzo in gospodarstvom. Denimo razvoj dveh Pipistrelovih letal na goriva iz obnovljivih virov – eno bo poganjal hibridni motor, drugo bo letelo na vodik. Oba podjetje razvija v sodelovanju s Centrom za ekonomijo transporta, ki ga vodi dr. Stanislav Božičnik. Kot je povedal Pipistrelov vodilni inženir Vid Plevnik, načrtujejo prve polete čez leto in pol.

Na drugi okrogli mizi pa so predstavniki JEUNE in Evropske komisije, skupaj s predstavniki podjetij, ki jim je uspel globalni preboj v relativno kratkem času, približali možnosti razvojno-podjetniškega sodelovanja v Evropski uniji.

Dogodka so se udeležili tudi rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, v.d. direktorja Direktorata za znanost na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport dr. Meta Dobnikar, župan Občine Hoče-Slivnica dr. Marko Soršak, predsednik JEUNE Andrea Gelfi, številni uspešni gospodarstveniki, raziskovalci in oblikovalci politik.

Preberite več na vecer.com.

Vir: fgpa.um.si