3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah prejel glavno nagrado žirije Salona’17

Letošnjo glavno nagrado žirije Salona 2017 Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) sta prejela prof. dr. Aleš Vaupotič iz Univerze v Novi Gorici in prof. dr. Narvika Bovcon iz Univerze v Ljubljani za projekt »3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah: Citat, Blago, Jezero, Literarne avtorice«. Dobitnika je izbrala komisija v sestavi Nicole Hewitt, Srečo Dragan in Janez Strehovec.

Serija skulptur in video z naslovom 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature, je bila zasnovana v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelana v srebru (Zlatarstvo Močnik, Ljubljana). Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se v skulpturicah z naslovi Jezero, Citat, Literarne avtorice in Blago poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta, ki je značilen za raziskave v humanistiki. Zgodovina v objektih, govoreči objekti, stvari kot znaki.

Projekt je nastal v okvirih evropskega projekta Potujoči teksti 1790–1914 (HERA CRP Traveling TexTs) na Univerzi v Novi Gorici.

V Narodnem muzeju bo razstava na ogled vse do 25. februarja 2018.

Vir: ung.si