Bakalca

Bakalca je tipična slovenska jed, ki pa je marsikomu še vedno nepoznana. Bakalca, narejena iz jagnjetine, je značilna predvsem za Idrijsko in zahod naše države. Uradno ime bakalica ni čisto nič drugega kot pa jagnječja enolončnica, ki je ime dobila po koštrunu, ki ga v Idriji narečno imenujejo bak.

Photo: Bakalca/Free-Photos

Za pripravo dobre bakalce potrebujemo:

  1. 1,2 kg jagnjetine,
  2. 250g čebule,
  3. 30g ostre moke,
  4. 100 g maščobe,
  5. 200g korenja,
  6. kostno juho za zalivanje,
  7. kis in vino,
  8. morsko sol,
  9. začimbe (popor, lovo, šetraj, timijan).

Jagnječje stegno narežemo in dobro prepražimo na čebuli in česnu, ki smo jo predhodno dali na vročo maščobo. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in zelišča in prilijemo toliko kostne juhe, da je jed gosta. Jed še nekaj časa dušumo, dodamo malo kisa in vina ter dobro prevremo.

Dober tek!

Vir: dnevnik.si