Банката на Република Словенија прогнозира умерен раст на цените на недвижностите во 2020 година

Согласно последните податоци од Службата за статистика, коишто беа објавени во декември 2019 година, цената на новите куќи во третиот квартал на 2019 година пораснале за 2 проценти. Цените на станови на пазарот за нова градба во овој период се поскапи за 3,3 проценти. Цените на новите куќи пораснале за 12,7 проценти. Во третиот квартал на 2019 година цените на пазарот за половни недвижнини општо во земјата пораснале за 3,1 проценти; становите поскапеле за 1,6 проценти, а куќите – за 6 проценти.

Половните живеалишта во престолнината на Република Словенија Љубљана во третиот квартал на 2019 година поскапеле за 2,3 проценти. Во споредба со 2015 година цените на становите во Љубљана пораснале за 39,7 проценти.

Во останатиот дел на Република Словенија становите на пазарот за половни живеалишта ја имаат малку зголемено цената за 1,2 проценти. Становите на пазарот на половни живеалишта во земјата поскапуваат веќе петнаесет квартали по ред, забележуваат во Службата за статистика. Во споредба со 2015 година, цената на становите во целина низ Република Словенија (освен Љубљана) пораснале за 34,4 проценти.

Во третиот квартал на 2019 година беа продадени 3299 станови и 1222 куќи, а во сегментот на новоградби – само 70 станови и куќи. Бројот на зделки, во споредба со првиот и вториот квартал, е намален. Се продавале најмногу половни живеалишта.

Вкупно за 2019 година недвижностите за живеење во целина низ Република Словенија поскапеле за 8,5 проценти. Најмногу поскапеле становите на пазарот за половни живеалишта (освен во Љубљана) – за 10,8 проценти. Куќите поскапеле за 10,1 процент.

За 2020 година експертите за недвижности прогнозираат „заладување“ на пазарот, незначителен раст на цените и намалување на бројот на зделки.

Извор: zurnal24.si