Beg možganov: Zakaj se ruska mladina vse pogosteje odloča za študij v tujini

S čim evropske univerze privabljajo ruske študente

Tudi letos se bo na študij v tujini odpravilo nekje med 20.000 in 30.000 ruskih mladostnikov. V številnih državah je študij za tujce brezplačen oz. je cenovno primerljiv s cenami na plačljivih študijskih programih v ruščini.

Kam se najpogosteje vpisujejo ruski študentje? Kakšni so pogoji in prednosti študija v neki državi? 

ZAHODNA EVROPA

Največ ruskih študentov se še vedno vpisuje na francoske in nemške univerze. Razlog? V obeh državah je študij za tujce brezplačen. Plačati je treba samo manjši semestrski prispevek.

Po besedah vodje moskovskega podjetja CampusFrance se na francoske fakultete letno vpiše skoraj 2000 ruskih študentov. Slaba polovica se vpisuje na magistrske programe. Preostali na dodiplomske in doktorske študijske programe. Ti študenti imajo možnost, da kandidarajo za subvencijo, ki pokrije do 40% stroškov namestitve. Najboljši študenti, tisti, ki se udeležujejo tekmovanj, lahko dobijo tudi štipendijo. S študentsko vizo lahko tudi delajo. Pogoji za vpis? Znanje francoščine.

Medtem, ko se na francoske fakultete ruski študenti lahko vpišejo takoj po uspešno zaključeni srednji šoli, morajo v Nemčiji še leto ali dve obiskovati nemško šolo. Kljub navedenemu, po ocenah službe za akademske izmenjave DAAD, trenutno v Nemčiji študira 11000 ruskih študentov. Ker veliko študijskih programov za tujce poteka v angleščini, znanje nemščine ni obvezno. Na nemše fakultete se lahko tuji študenti vpišejo brez sprejemnih izpitov, kriterij za vpis je povprečna ocena v srednji šoli. V nekaterih primerih šole izvajajo sprejemne on-line pogovore z bodočimi študenti, za umetniške poklice pa preizkusijo umetniško nadarjenost.

VZHODNA EVROPA

Vse več ruskih študentov se odloči za študij na čeških, poljskih in madžarskih izobraževalnih ustanovah. Čeprav tamkajšnje fakultete niso tako znane kot pariška Sorbona ali Univerza v Heidelbergu na svetovnih lestvicah vseeno visoko kotirajo. Največ povpraševanja je po programih medicine, prava in tehničnih ved.

Koliko stane študij v Evropi?

Koliko stane študij na evropskih univerzah*
Cena študija na državni univerziVpis po zaključku ruske srednje šolePovprečna cena bivanja na mesec
NemčijaBrezplačnoPred vpisom morajo obiskovati še »abitur« (pripravljano leto ali dve)850 eur
FrancijaPrispevki 100-200 eur na letoPred vpisom morajo obiskovati še morajo še leto ali dve v šoli ali gimnaziji850 eur
NorveškaBrezplačnoPrispevki 100-200 eur na letoŠe leto ali dve v šoli ali gimnaziji
FinskaBrezplačnoPrispevki 100-200 eur na letoŠe leto ali dve v šoli ali gimnaziji
ČeškaBrezplačnoPotrebno je narediti dodatne predmete v češčini500 eur
PoljskaOd 2000 eur na letoLahko takoj po šoli500 eur
LatvijaOd 1500 eur na letoLahko takoj po šoli450 eur
SlovenijaOd 2000 eur na letoLahko takoj po šoli500 eur
*Po podatkih državnih agencij omenjenih držav

Na čeških državnih univerzah je študij v češčini brezplačen. Za vpis na dodiplomski študij je poleg zaključene srednje šole potrebno narediti še nekaj dodatnih izpitov. V ta namen univerze organizirajo poletne šole in tečaje za tuje študente.

Na poljske fakultete se ruski študentje praviloma lahko vpišejo takoj po zaključku srednješolskega izobraževanja. Cena šolanja na Poljskem za Ruse stane od 2000 eurov na leto naprej.

Prednosti študija v Vzhodni Evropi so očitne: bivanje za študenta je opazno cenejše, kot v zahodni Evropi, obenem pa je diploma teh držav priznana v vseh državah Evropske unije.

SEVERNA EVROPA

Po izobrazbo se vse več ruske mladine odpravi tudi na sever Evrope in v pribaltske države. Visokošolsko izobrazbo lahko ruski študenti na Finskem in Norvškem pridobijo brez znanja finskega ali norveškega jezika.

Po podatkih Norveškega centra za mednarodno sodelovanje na področju visokošolskega izobraževanja je na Norveškem največ tujih študnetov iz Nemčije, Francije in Rusije. Omenjeni center vodi tudi ločene programe za sodelovanje z Rusijo v okviru katerih lahko študentje dobijo do 1000 eurov mesečne štipendije.

Na ruskem izobraževalnem tržišču so začele aktivneje nastopati tudi pribaltske fakultete. Predstavniki Tehniške univerze iz Rige so se potencialnim študentom predstavili na letošnjem moskovskem mednarodnem salonu.

POD ČRTO

Ruski študenti se za tujino odločajo z razlogom. Možnosti za brezplačen študij ni nič manj kot v Rusiji. Kakovost študijskih programov je, če sklepamo iz različnih lestvic, celo višja kot v Rusiji. Študentje lahko s študentsko vizo opravljajo različna študentska dela. In nenazadnje, evropska diploma odpira več vrat kot ruska.

Vir: kp.ru