Beograjčanka, ki se je v Slovenijo preselila zaradi profesorja glasbe

Štiriindvajsetletna Višnja Jović se je zaradi ljubezni do glasbe iz Srbije preselila v Slovenijo. S svojim odnosom do študentov jo je navdušil profesor roga na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ko je prispela, ji je ta za darilo dobrodošlice kupil kolo. Življenja v Ljubljani se je hitro navadila, priznava pa, da pogreša sarmo.

Beograjčanka Višnja Jović se rada udeležuje kulturnih dogodkov, predvsem rada obišče gledališče, opero, balet in kino: »Tovrstne predstave me sprostijo in obogatijo z novim znanjem.« Njena prva velika ljubezen je bila odbojka, ki jo je igrala deset let. Malo pozneje se je začela ukvarjati še z glasbo, igra na rog.

Ker je imela preveč obveznosti in premalo prostega časa, se je odrekla profesionalni igri odbojke in svojo pozornost posvetila igranju roga. S športom se še vedno rada ukvarja v prostem času, še vedno zelo rada igra odbojko.

V Slovenijo se je preselila zaradi profesorja roga z ljubljanske Akademije za glasbo. Zaradi velikega talenta je postala del mednarodnega orkestra, s katerim je nastopila v številnih evropskih mestih. Oktobra prejšnje leto pa se je odločila, da bo svoje šolanje nadaljevala v Sloveniji.

Prepričana je, da je bila selitev v Slovenijo dobra odločitev, saj je zadovoljna s prav vsako učno uro.

Preostali študentje akademije so ji pomagali pri hitri vključitvi v družbo: »Drug drugega podpiramo in skupaj napredujemo.« V Slovenijo se je preselila oktobra lani, pred tem pa je nekajkrat že bila v Sloveniji.

Trenutno opravlja magistrski študij, največ časa pa posveti prav igranju glasbila in drugim predavanjem. Poleg tega svoj čas namenja potovanjem in izletom: »S prijatelji se rada odpravim v hribe ali do jezer.«

Čeprav živi v Ljubljani, je raziskala tudi nekaj drugih mest, med drugim Maribor, Piran, Portorož, Bled in Bohinj. »Ko sem se preselila sem, sta na meni največji vtis naredili čistoča in narava.«

Tudi zdaj, ko že nekaj časa živi v Sloveniji, pravi, da so se ji o tej v spomin vtisnile le lepe stvari. Slovenci se ji zdijo veliko bolj individualni, a tudi bolj profesionalni kot Srbi. »Od mojega prvega dne me Slovenci zelo lepo sprejemajo. Imam same pozitivne izkušnje,« še pravi Višnja Jović.

Način življenja v Sloveniji ji je všeč, opazila je namreč, da se Slovenci veliko ukvarjajo s športom in radi potujejo. Navdušil jo je tudi sistem napovedovanja časa prihoda avtobusov.

Uporablja tudi aplikacijo, ki predvidi prihod določenega avtobusa. Zdi se ji, da je urnik avtobusov skoraj popoln: »Majhna stvar, ki pa ti prihrani veliko živcev«.

Dodaja, da je v primerjavi s Srbijo v Sloveniji več organizacij in društev za študente. Še posebej pa jo je, kot vse, ki pridejo študirat v Slovenijo, navdušil sistem s študentskimi boni.

Pravi, da pogreša družino in prijatelje. Ker je v zadnjih letih veliko potovala, se je tudi krog njenih prijateljev zmanjšal, vendar je zato čas, ki ga preživi s pravimi prijatelji, toliko bolj dragocen.

Poleg prijateljev pogreša polne beograjske ulice, saj je navajena, da je v mestu več ljudi, kot se jih sprehaja po Ljubljani. »Pogrešam ljudi na ulicah, še posebej v nočnih urah,« pravi Višnja.

Vir: siol.net