Стравот од пораз толку те плаши тебе што ти дури не ни пробуваш да направиш нешто? Ние ќе ти дадеме 7 совети кои ќе ти помогнат да си поставиш пред себе правилни цели и да станеш најдобра и најуспешна „верзија“ од себе!

Photo: Designed by @freepik

1.     Претстави си го успехот

Кога ќе почнеш да си се претставуваш како успешен човек пред самиот себе ти ќе се убедиш дека тоа навистина „функционира“. Алберт Ајнштајн еднаш забележал дека имагинацијата е поважна од знаењето. Ние го нарекуваме тоа правило на привлекување, и независно од тоа дали ќе го осознаеш ти тоа или не, ние самите ја носиме одговорноста за привлекувањето на негативни или позитивни фактори во нашиот живот.

2.     Не се плаши од неуспех

Можеби на патот кон успехот ти ќе направиш некаква грешка (тоа речиси сигурно ќе се случи) но од грешките ние учиме. Затоа е важно да гледаме на својте грешки како на можности , секоја од нив е импулс за самоусовршување и развој.

3.     Определи ги своите цели

Ако ги запишеш своите цели тебе ќе ти биде полесно да ги постигнеш. Например, задади си прашање, што сакаш да постигнеш ти до крајот на годината, каде би сакал да работиш, како ќе го постигнеш тоа. На тој начин ти ќе можеш да си визуелизираш што треба да направиш за да ги постигнеш своите цели.

4.     Направи си детален распоред

Ако ти немаш детален план од тоа што ти сакаш да го постигнеш тогаш тоа значи дека ти ги оставаш работите да си течат сами . Биди работлив и не ги оставај работите за утре! Така е многу полесно да ја организираш работата, да ги исполниш академските обврски и да добиеш најдобра оцена.

5.     Упорно труди се

Како што е познато „кога ќе фати мајсторска рака“. И ако сакаш да постигнеш забележлив резултат , ти треба да го вложиш во тоа своето време и труд. Твојата иднина и кариера е во твој раце. Но за тоа ти како студент треба одговорно да учиш.

6.     Биди самоуверен и свесен

Верувај во себе! Ако ти е потребна помош, побарај ја, излези од комфорната зона, не се срами, запознавај се и разговарај со луѓето шири го познанството, забавувај се и уживај во животот.

7.     Обезбеди животен баланс

Животот не е само напорна работа. Ако не си обезбедуваш време за одмор ти многу ќе загубиш. Затоа потруди се да најдеш време за другарите и работите кои што ги сакаш. Бидејќи тоа е тоа што дава сила и енергија за животните достигнувања.

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Пријавете се на курс:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х