Сите ние се жалиме, дека времето многу бргу поминува. Денот има многу малку часови и не успеваме да направиме се што сме сакале. Учењето и работењето не ни оставаат доволно слободно време за сопствена реализација, за своето хоби, за здрав начин на живот и комуникација. Како можеме да си помогнеме самите себе?..

Photo: Unsplash/Andreas Klassen

Распоред на спиење и будење

Полезно е да легнувате да спиете и да се будите секој ден во исто време. Тоа нема само да придонесе за редот, подобра организираност ами ќе го подобри и сонот. Кога ние имаме доволно спиено тогаш имаме повеќе енергија за работа и создавање.

Список на задачи

Пред спиење или веднаш по будењето треба да направите список со задачи за тековниот ден. Исполнетите задачи ги прешкртуваме, што ни создава чувство на задоволство од постигнатиот резултат. Списокот исто така ќе ни овозможи да ги исполниме сите работи кои што сме ги замислиле, без да заборавиме нешто.

Паузи

За да не „прегреете“, за време на работата добро е да се направи пауза. Добро е да прошетате малку по собата/канцеларијата/предавалната и да се напиете малку вода. Ако има можност за пауза за ручек треба да одвоите еден час.

Календар

Покрај списокот на задачи за еден ден на многумина им помага и запишувањето на различни цели и задачи во календарот на една недела па дури и на еден месец однапред. За таа цел ние можеме да го користиме календарот на Google или аналогниот календар на смартфонот.

Корисни апликации

Ако за време на учењето или работата ние постојано се вклучуваме на Facebook или на Instagram, тогаш работите малку ќе се одолговлечат. Во борбата со оваа навика ќе ни помогнат разни апликации, кои што ќе ни го ограничат времето кое што го користиме за гледање видеа на YouTube или времето поминато на социјалните мрежи.

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х