Бизнис-училиште во кое се учат претприемништво, менаџмент и маркетинг вештини: интервју со магистер Катја Крашковиц, директор на Факултетот за претприемништво на GEA College

Од своето основање во 1990 година GEA College е синоним за деловно образование во Словенија, кое се фокусира на претприемништвото и управувањето. Најпрвин наменето само за претприемачите, но подоцна кога се јавува потреба за тоа, се започнува и со изведување на студиски програми.

Разговаравме со директорот на Факултетот за претприемништво на колеџот GEA, магистер Катја Красковиц.

Photo: магистер Катја Крашковиќ, директор на Факултетот за претприемништво на GEA College

Можете ли да ни кажете како во 1990 година настана GEA College и како Факултетот за претприемништво се разви шест години подоцна?

– GEA College е создаден како иницијатива на бизнисмени и поединци кои сметаа дека во Словенија, а и во поширокиот регион, нема обуки кои се модерни и ориентирани кон праксата, наменети за претприемачите или за оние кои тоа сакаат да постанат. Токму помошта при стекнувањето со клучните знаења и компетенции за претприемачите и бизнисмените, до ден денес е главната мисија и насока во која ние делуваме. Првично работејќи како центар за претприемничко образование, GEA College нудеше разни деловни обуки, работилници и семинари, но брзо сфати дека треба да ги учи и помладите генерации на претприемачкиот начин на размислување и бизнисот. Затоа, логична последица беше тоа да ние бевме први во регионот кои понудивме квалитетни студии за претприемништво. Денес, GEA College е многу повеќе од само центар за обука на претприемачи или факултет. Ние овозможуваме целосна поддршка за секој кој сака да стекне претприемнички, деловни, менаџерски и маркетиншки вештини. Покрај различни додипломски и постдипломски студии, како и обуки за компании, постојат и центар за кариера, инкубатор, алумни клуб на успешни дипломирани студенти, и тн. Горди сме на фактот што GEA College преку своите активности и напори уште од своето основање помогна да се воспостави подобар претприемачки и деловен екосистем во Словенија.

– Со кои студиски програми најмногу се гордеете?

– Нашата најпозната, најдолготрајна и најпосетувана е додипломската програма за претприемништво. Ние веруваме дека најмногу луѓе се запознаени со оваа програма. Сепак, развојот на нови програми со кои исто така сме горди не смее да се занемари. Веруваме дека е неопходно да се развиваат програми во согласност со потребите на пазарот, трендовите и професиите на иднината, така што ние сме многу активни на ова поле и во подготовката на нашите програми ги вклучуваме стопанствениците и претприемачите. Затоа, во нашата студиска програма вклучивме дигитален маркетинг, и управување со ризик и корпоративна безбедност. Дигиталниот маркетинг првенствено учи на специјализирани вештини за дизајнирање и создавање содржина, управување со социјалните мрежи, маркетинг преку електронска пошта, интернет рекламирање и други основни вештини потребни во оваа брзорастечка индустрија. Програмата на постдипломски студии за управување со ризици и корпоративна безбедност се фокусира на различни аспекти на корпоративната безбедност, како што се геостратешките и политичките аспекти, безбедносните стандарди во деловните процеси, планирањето и развојот на корпоративната безбедност, контролни процеси и многу други. Накратко, тоа е одговор на неодложните прашања на современите бизниси кои се соочуваат со сè поголеми закани од сите страни.

– Колкава е вработеноста на дипломците од GEA College?

– Овој податок е за нас од голема важност, бидејќи ние сме всушност одговорни или ко-одговорни за вработувањето на нашите дипломци, па на секои две години ги мериме податоците на пазарот. Можеме да се пофалиме дека веќе со години дури 90% од нашите дипломирани студенти се вработени. Минатата година дури 97 проценти. Ова не е единствениот податок што нè прави среќни. Бидејќи нашата мисија е да го шириме претприемничкиот начин на размислување, ние сме крајно задоволни што дури 30 проценти од дипломираните студенти започнуваат свои бизниси. Дури 45% од нашите дипломирани студенти заземаат менаџерски позиции во компаниите. Во секој случај, на ова му помага фактот дека доста од нашите студенти доаѓаат од семејни бизниси или уште во времето на студиите ја започнале својата претприемничка кариера.

– Што е она што го прави GEA College одличен?

– Акцентот на нашите студии е на корисноста на деловното знаење, што се постигнува главно со помош на предавачи со богато практично искуство. Значи, знаење што го бара пазарот и може да се искористи веднаш. Цврсто веруваме во личниот пристап и се стремиме да му се посветиме на секој студент поединечно и да изградиме посебен однос. Горди сме што сме флексибилни и како такви им нудиме на студентите различни форми на студирање. На овој начин, оние со семејство, кариера или други одговорности можат да изберат меѓу класично, комбинирано е-учење и студирање по мерка. Ние градиме долгорочен однос со нашите студенти, што продолжува и откако ќе дипломираат. За таа цел, ние нудиме претприемничко опкружување за поддршка, кое се состои од бизнис-инкубатор, центар за кариера и меѓународна канцеларија што во голема мера ги олеснува почетните чекори во кариерата на студентите и им помага подоцна на претприемничкиот пат. Дипломираните студенти исто така остануваат поврзани во Алумни клубот, клуб кој нуди можности за поврзување на сите нивоа.

Пред сè, ние сме модерна, деловна школа каде учиме претприемништво, менаџмент и маркетинг вештини. Покрај меѓународно акредитираните програми за додипломски и постдипломски студии, ние исто така спроведуваме и бизнис тренинзи, обука и работилници за компании и нивните вработени. Во образовниот процес, ние сме посветени на промовирање на претприемнички начин на размислување и развој на компетенциите карактеристични за 21 век.

– Кои се амбициите и целите за развој на GEA College?

– Ние сакаме да станеме водечка деловна школа во регионот, со извонредност во наставата и практичната ориентација. Сакаме да развиваме нови програми за професиите на иднината и да им помогнеме на студентите да стекнат практични вештини што ги водат на вистинскиот пат кон успехот. Целта е исто така да се преминат границите и да станеме интернационални. Нашите важни цели вклучуваат и имплементација на МБА програма под странска лиценца и дизајнирање програми за двојна диплома со школи ширум светот.

Новинар: Шпела Зупан Штампохар

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!


КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х