Неодамна го положивте матурскиот испит и добивте потврда за зрелост. Пред вас е новиот живот и статусот студент кој што ви изгледа примамлив и воедно ве плаши бидејќи ви претстои адаптација на новите услови за живот, на луѓето, барањата и нивото на одговорност.

Photo: Unsplash/JESHOOTS.COM

Во оваа статија ние сакаме да предложиме неколку едноставни совети кои што ќе им помогнат на довчерашните ученици како да станат одговорни и успешни студенти. 

Решете ги организациските проблеми. Звучи досадно но без тоа нема да помине. Би било прекрасно ако одделите еден ден за добивање информации за статусот студент, студентски домови, стипендии, бонови и можностите за студентска работа.  

Комуницирајте. Преодот од статусот на ученик кон статусот студент некому му изгледа полесен, некому потежок, но во секој случај вие не сте сами. Запомнете дека секогаш ве поддржуваат вашите другари и блиските. Супер е ако имате профил на Facebook. Во разни групи, како на пример во Matura 2019, се објавуваат стотици објави на луѓе, кои што ги бараат своите идни колеги од факултет. Напишете своја објава или искоментирајте на некоја веќе напишана и на 1-ви октомври на факултет ќе одите со друштво.

Не занемарувајте ја помошта на кураторите. Кои се тие? Тоа се постарите студенти, кои што ќе ви помогнат успешно да ги направите првите студентски чекори. Вие може да дознаете од нив за се – од какви барања имаат одредени професори, до список на места каде што можете најдобро да се храните со бонови.

Слушајте го својот инстинкт. Ако имате сомненија во однос на тоа да ли сте ја избрале вистинската програма, вие можете да се обратите за помош кај другарите, родителите, кураторите, и уште еднаш слушајте го својот инстинкт. Најверојатно вашите сомненија се лажна тревога предизвикани од целокупниот стрес во периодот на адаптација. Но дури и навистина да се згрешиле во изборот и вашата студиска програма не ви одговара вие можете да се префрлите на друга програма.

Се што е погоре наведено се само неколку чекори, кои што ќе ви помогнат да се почувствувате самоуверено во новата улога на студент и во новата средина. И запомнете дека без разлика на сите потешкотии и стресови, студентските години се едни од најубавите години во вашиот живот! 

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х