Изгледа дека вие штотуку добивте атест за зрелост, веќе е октомври и вие се стекнавте со нов статус, статус на студент. За вашата прва студентска есен да не биде измачувачка поради вашето прилагодување на новиот период во животот, ние ви предлагаме кратки совети, кои што ќе му помогнат на довчерашниот ученик лесно да влезе во образовниот процес.

Photo: Unsplash/Gregory Hayes

Документација. Знаеме дека звучи досадно, но таа е многу важна. Би било одлично ако одвоите еден ден на тоа, да дознаете нешто повеќе за статусот студент, студентските домови, стипендиите, работата за студентите и секако за студентските бонови и привилегиите за студенти.  

Имате профил на Facebook? Одлично! Во разни групи, меѓу кои и групата која што се вика Matura 2019, секој ден се појавуваат стотици објави, во кои што луѓето ги бараат своите колеги од својата студиска група. Едноставно напишете објава или искоментирајте на некоја објава и многу едноставно ќе пронајдете нови пријатели.

Тутори. Станува збор за студенти од завршните години, кои што ќе ви помогнат вам да го најдете „вистинскиот пат“. Можете да ги прашате нив се – колку се некои професори строги и каде е најдобро да се храните со студентските бонови.

Комуницирајте. Има многу луѓе кои што се вознемирени исто колку и вие, затоа комуницирајте со своите врсници, другари и родители. Разменувајте се со информации, емоции и впечатоци, поддржувајте се меѓусебно!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х