Како правилно да се распоредуваат финансиите: совети за студентите од компанијата Mastercard Europe

Важен фактор за изградба на кариера и достигнување на целта е правилното управување со личните финансии. Раководителот на одделот за маркетинг и комуникации од компанијата Mastercard Europe во Република Словенија и Република Хрватска, Александра Бабич дава корисни совети, како студентите ефикасно да ги распределуваат своите средства.

Photo: freepik

1. Определете ги своите средни месечни приходи. Тука спаѓа стипендијата, приходот од студентската работа, финансиската помош од родителите – на кратко, сите парични средства, кои што вие можете да ги користите во текот на месецот.

2. Определете ги своите средни месечни расходи – тука можете да ги сметате фиксните расходи, кои што ги имате секој месец (средства за плаќање наем за стан, храна, превоз, студирање), и вариабилните расходи, чија големина може да се разликува од месец во месец (забава, патувања, купување на гардероба, гаџети и така натаму).

3. Пресметајте ја приближната сума на трошоци по области и определете во кои области можете да ги намалите трошоците. Ако на пример, секој месец многу трошите на забава (на пример со одење во кино), вие можете да ги намалите трошоците со тоа што ќе си изгледате филм со пријателите дома или купете си годишна карта за во кино која што ќе ви овозможи да изгледате повеќе филмови за помалку пари.

4. Изберете си начин за штедење кој што ќе ви одговара. Има многу начини за штедење. При изборот на некој од начините треба да се земе во предвид кон каков приход се стремите и за колку долг период сакате да заштедите определена сума на пари. Ако не знаете кој начин на штедење вам најмногу ви одговара, обратете се за помош во својата банка или во друга финансиска институција.  

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х