За да избегнете учество во масовната трка „Упис или смрт“ и паника пред дипломирањето, ова е решението: испланирајте сè јасно и направете сè на време. Во оваа статија собравме за вас сè што треба да биде вклучено во вашата кампања за „уписи“ со цел таа да биде успешна.

Photo: Designed by @weedezign

Ако планирате да се запишете на студии во странство, пред да го прочитате овој напис, одговорете си искрено на едно прашање: „Која е мојата цел при запишувањето?“ Нема потреба да се премислувате, еве ги опциите:

а) запиши се,

b) запишете се каде сакате,

v) запишете се каде сакате, зачувувајки го вашиот внатрешен мир.

Ако сте ја одбрале последната варијанта, овој текст ќе ви биде корисен. Ако сте избрале други, тогаш тие ќе бидат уште покорисни. Затоа што сега знаете дека мирот и зенот се можни во процесот на запишување, без оглед на вообичаениот стрес на процесот.

Зошто ни е потребен календар за запишување?

Сигурно сте забележале дека некои од соучениците се подготвуваат за упис уште од осмо одделение. Дали затоа тие се чудаци или паничари? Можеби и двете. Сепак, тие имаат поголема шанса да ги зачуваат нервите (неопходни дури и на матура).

Photo: © Oleg Alferov

Значи, колку побрзо направите календар за себе (или план – што сакате), побезбедно е да не заборавите да направите многу важни работи што треба да ги направи кандидатот за запишување. На пример: испратете апликација до посакуваниот универзитет или доставете документи во првиот рок или посетете отворен ден… И тоа значи дека на крајот нема да бидете меѓу оние кои не се запишале или влегле само таму каде што имало место.

За да го направите вашиот личен календар што е можно попрецизен, препорачливо е да одлучите за две работи што е можно поскоро:

  1. во која земја сакате да студирате
  2. во која насока (профил, факултет)

ОВА Е ВАЖНО, бидејќи секој факултет има различни рокови за доставување документи и може да има нијанси во организацијата.

Патем, менаџерите на 2TM одржуваат контакт со сите образовни институции во Словенија, така што тие знаат сè за тие моменти. Може да ја искористите можноста за бесплатна консултација за да проверите и евентуално да додадете нешто во вашиот календар.

Сега ги презентираме најважните настани во календарот:

  1. Колекција на документи потребни за запишување
  2. Започнете да примате апликации и документи
  3. Последен ден за испорака на документи

Photo: © Bekzhan Alymbaev

Пример на календар

Ако завршувате оваа година и сте одбрале да студирате во Словенија, вашиот план може да изгледа вака:

Датум План Детали

Јуни-август

Избор на земјата во која сакам да учам

 

Септември октомври

изберете профил
По патот! Овде можете да додадете посета на настани за ориентација во кариера, кои се одржуваат неколку пати годишно во секоја земја. 

Изберете студиска програма и образовна институција

Ноември декември

Откријте ги условите околу документите за запишување

Наведете рокови за доставување апликации и документи

Февруари март

Поднесете ја апликацијата и документите до посакуваниот универзитет

Пристигнете на време!

Април-јули

Пријавете се за летен интензивен курс по словенечки јазик

 

ПОРАНО, ПОДОБРО!

1. Купете билети за Словенија (за интензивен летен курс и / или за студии)!

2. Најдете сместување! (повеќе за студентското сместување во Словенија)

 

Јуни-почетокот на јули

Испраќање на преостанатите документи (потврда, диплома)

 

Септември

Добијте потврда за запишување

 

1. октомври

Започнете да студирате

 

Исправки во вашиот план ќе постојат дури и ако паметно одлучите да не започнете море од нови и не секогаш разбирливи информации на странски јазик, но оваа одговорна мисија да им ја препуштите на експертите. Верувајте ми, многу е полесно на тој начин! Во овој случај, календарот на апликантот ќе биде дополнет со две важни ставки: 1) побарајте бесплатен совет во 2TM и 2) потпишете договор со компанијата во врска со помошта за запишување. Од тој момент, со сите ставки на вашиот календар ќе управуваат управители на 2TM.

Photo: © Natalia Moiseeva

Да се ​​има јасен план е половина од битката. Нека вашиот план не донесе формализам и досада во вашиот живот, туку намерно движење кон целта. Тогаш сè ќе работи за вас!

Алина Мурашкина

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х