Сите од време на време имаме проблеми со пронаоѓање на мотивација и секој од нас барем еднаш во животот се нашол во ситуација кога буквално ништо не му одело од рака. Во услови на изработка на итен проект (како пишување на дипломска работа, подготовка за семинар, подготовка за испит или колоквиум) ваквата состојба може да предизвика сериозен стрес: роковите за завршување безмилосно се приближуваат, а вие се уште не знаете како ќе го остварите истото… Како да се изнајдат сили за да се фатите за работа и успешно да се заврши истата?..

Photo: pixabay/geralt

Визуелизација на целите

Сакате да ја започнете работата и знаете како да ја завршите, но не сте расположени? Во тој случај психолозите препорачуваат да визуелизирате. Замислете си како успешно ќе ја одбраните дипломската работа и како сите вам ќе ви честитаат. Замислете си како самоуверено и јасно ќе се претставите на семинарот или како го положувате испитот со одлични резултати и со самото тоа ќе си обезбедите безгрижен викенд или распуст. Ваквиот метод е користен од страна на професионалните спортисти па зошто не би го користеле и вие?

Список на причини

Можеби за да ја започнете работата ви пречат недоволно јасните причини за нејзиното исполнување. А помеѓу останатото некои работи едноставно мораат да се завршат и точка. Во исто време разумно ќе биде да се направи список на одговори на прашањата, зошто треба да учите, зошто на пример треба да започнете да ја пишувате дипломската работа и така натаму. Одговорот на овие прашања може да понуди и долгорочна перспектива како што е добра работа или остварување на самостојна заработка. Затоа секогаш кога ќе започнете да се сомневате, разгледајте го списокот и започнете со работа.

Систем за охрабрување

Во одржувањето на мотивацијата голема улога игра системот за охрабрување. Разделете ја својата главна цел на неколку дела, и секогаш кога ќе ја постигнете целта бодрете се. На пример откако ќе прочитате три дела одете да се прошетате. Откако ќе напишете пет страни од семинарската, одете со пријателот на кафе. Толку е едноставно, но е многу ефикасно.

Организација на комфорна средина

Дури и ако имате креативен карактер факт е дека е потешко да се работи во непријатна работна средина. Затоа пред да се фатите за некој голем проект или за подготовка на сериозен испит, исчистете ја собата и направете ред на работната маса. На тој начин нема да има потреба долго да ги барате потребните материјали и ќе можете да се сконцентрирате и да работите како би постигнале добар резултат којшто верувајте многу бргу ќе дојде!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х