Изборот на судбоносното решение, на коешто влијаат многу фактори. Еден од најважните е висината на платата, којашто на еден или на друг начин го определува квалитетот на нашиот живот. Во исто време треба да знаеме дека работата којашто не не прави среќни не може да ни биде долгорочен извор на средства. Во спротивно нашето здравје ќе биде загрозено.

Photo: pixabay/geralt

На тој начин, избирајќи ја својата професија, идниот студент треба да ги анализира варијантите, коишто му носат пристојна заработка и од целиот избор да се одлучи за тоа што му лежи на душа. Ви ги предлагаме најновите статистички податоци од Службата за вработување на Република Словенија за состојата во ноември 2019 година.

Гранка

Нето плата, евра

Посреднички услуги

1 203,21

Организација на градежни проекти

923,29

Торговија со абтомобили и транспортни средства

1 242,16

Трговија на големо со фармацевтски производи, лекарства и медицински материјали

1 856,79

Воздушен транспорт

1 502,03

Издавачка дејност

1 334,37

Филм и видеопродукција

1 065,95

Телевизија

1 356,43

Програмирање, консалтинг и други сродни гранки

1 667,71

Управување со компјутери апарати и системи

1 589,00

Обработка на податоци и сродни гранки, управување во веб страни

1 793,72

Управување со финансиски пазари

2 145,88

Дејност – агент за осигурување

1 034,73

Операции со недвижности

1 118,30

Адвокат

1 616,96

Сметководство, ревизија, даночен консалтинг

1 091,42

Архитектура, проектирање

1 037,38

Реклама и маркетиншки истражувања

1 348,07

Фотографија

822,02

Ветерина

1 451,36

Канцелариска работа

824,83

Државна управа

1 399,04

Образование

1 226,27

Здравство

1 431,59

Детална статистика

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х