Полагањето на било кој испит е стресна ситуација, независно од тоа, на кој факултет или која година е студентот и кој предмет го полага. Без разлика на стресот за време на испитот треба да се биде максимално сталожен, сконцентриран и да се држат конците во рака, само на тој начин може да се покажете во најдобро светло и успешно да го положите испитот.

Photo: Pressfoto

Во врска со ова ви предлагаме 10 ефикасни совети за тоа како да го надминете стресот пред испит:

1. Одвојте доволно време за учење и добро подгответе се.

2. Составете кратки извадоци од главните теми, кои што ќе ви помогнат при повторувањето на материјалот.

3. Најдете ги испитните прашања по овој предмет од минатите испитни сесии.

4. Дознајте од своите колеги какви прашања поставува професорот.

5. Кога ќе одмарате од учење занимавајте се со спорт.

6. Потрудете се да се воздржите од употреба на алкохол и кафе. Ви советуваме да пиете чаеви од билки (на пример од валеријан) тие позитивно влијаат на општата состојба на организмот и помагаат да се сочува концентрацијата, што е многу важно за положување на испитот.

7. Ноќта пред испитот добро наспијте се.

8. За време на испитот внимателно прочитајте ги сите прашања и распределете го времето да одговарање на секое од нив, во зависност од обемот и сложеноста.

9. На почетокот одговорете ги тие прашања кои ви се чинат дека се најлесни. На останатите прашања навратете те се подоцна.

10. Не пишувајте многу долги одговори: важна е суштината.

И запомнете, дека испитот не е катастрофа, туку само неопходно испитување, кое што го поминува апсолутно секој студент, тоа е скалило нагоре на патот кон вашето професионално усовршување. И вие со сигурност ќе го поминете!

Извор: studentski-servis.com

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х