Било која работа, дури и таа, која што на прв поглед изгледа тешка за исполнување, и најтешката, ќе си ја претставиме сосема поинаку, ако ја разложиме соодветно. Во оваа статија ќе ви објасниме, како за време на подготовката за час функционира фотографската меморија, за да се усвои студискиот материјал поедноставно и побрзо.

Photo: Just dance

Во текот на денот одвојте една минута и во наставните материјали најдете информации, кои што ќе ви изгледаат интересно. Барајте додека не го најдете, тоа што ќе го привлече вашето внимание.

Перед спиење: вие се наоѓате во опуштена состојба, во која што оперативно ја примате информацијата. Колку е посилна поспаноста, толку е подобро. Подгответе ги сите потребни материјали пред да заспиете, за да можете после само да го исклучите светлото и да заспиете:

  1. за три минути разгледајте ја книгата или концептот: набрзина зпознајте се со содржината, со главните елементи;
  2. фотографско читање: уште еднаш разгледајте ја цела книга, одвојувајќи за секоја страна по една секунда (200 страни = 200 секунди). Во овој случај вие не ја читате содржината, туку само поминувате со погледот по страните;
  3. прашања за себе: во текот на пет минути разгледувајте ја книгата, задавајќи си прашања: „Што од ова може да се најде на испитот?“ и паралелно одговарајте на истите на глас.

Следното утро: откако ќе се разбудите вие извесно време се наоѓате во некоја состојба на поспаност. И повторно функционира истиот принцип што повеќе се сонливи тоа подобро ја примате информацијата. Прашања за себе: пет минути разгледувајте ја книгата и паралелно задавајте си прашања „Што вреди да се научи“ и паралелно одговарајте на прашањата на глас.

Оваа постапка повторувајте ја секоја вечер и секое утро доколку имате можност. Ќе видите дека вашата обична подготовка за часовите ќе ви оди многу побрзо и ќе почнете да запомнувате многу повеќе.

Уште неколку совети, како да ја користите фотографската меморија при подготовката за часовите:

  1. Визуелно претставувајте си;
  2. Претставувајте си ги начините колку е можно по нестандардно, на тој начин вие ќе можете да запомните повеќе информации;
  3. Обележете ги важните делови од текстот со жолта боја. Откако ќе го прочитате пасосот, изберете во текстот, обележан со жолта боја неколку клучни зборови и обележете ги со портокалова боја. Еден или два најважни збора од тие што се обележани со портокалова боја, обележете ги со црвена боја. На овој начин, ќе си оформите структура на материјалот, што е најважно да се запомни.
  4. Од потцртаниот текст направете си концепт, тој по можност треба да биде графички со стрелки, линкови и дијаграми.
  5. Кога ќе составите детален концепт од книгата, скратете го до една страна. Ако ви изгледа тоа невозможно, на почетокот, на пример скратете го концептот од 70 страни на 5 страни, а потоа, од 5 страни на 1 страна. Избирајте информации (зборови, броеви, слики), кои што ќе ви асоцираат на теории, спомени или графики… и следете го правилото: колку помалку, толку подобро. Ова е еден од нај брзите начини за долготрајно запомнување на голема количина на информации за кратко време.

Извор: mestomladih.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х