Да се стекнете со високо образование во Европа без приемен испит, ќе се сложите дека звучи, фантастично.

Photo: Unsplash/Jeremy McKnight

Без приемен испит

Приемните испити во Република Словенија се исклучок – нив нема да можете да ги избегнете, ако сте се одлучиле за уметничка струка (на пример, од областа на музиката, глумата, архитектурата или дизајнот, забна протетика и Факултетот за спорт). Во случај да сте избрале студии од областа на уметноста, на приемниот испит морате да покажете креативност и да го претставите портфолиото. Во склад со тоа, за спортската струка на приемниот испит ќе треба да го презентирате нивото на потребната физичка подготвеност.

Во останатите случаи, приемот на универзитет или факултет во Република Словенија се одвива врз основа на оцените од трета и четврта година и врз основа на резултатот од матурскиот испит.

За да ги зголемите своите шанси за запишување, ве советуваме објективно да ги процените своите можности. Би ви било од корист да се посоветувате со професионален консултант. Нашите специјалисти ќе ви помогнат при ориентацијата и ќе ви кажат на која студиска програма ќе можете да го покажете својот максимум.

Не е задолжително познавањето на словенечкиот јазик пред запишувањето

За разлика од другите земји на Европската Унија, странските студенти во словенечките универзитети не мораат да губат цела една година за да го научат јазикот – можете да посетувате интензивни курсеви по словенечки јазик, што ќе биде основа за понатамошно изучување на јазикот во првата година од студиите.

При запишување на словенечките образовни институции по правило не е потребен испит за познавање на јазикот: тестот за познавање на словенечки јазик се одржува дури на крајот на првата година. Меѓутоа како и кај приемниот испит и тука постојат исклучоци. Од вас посебно ќе биде побаран сертификат со кој што се потврдува познавањето на словенечкиот јазик на ниво В2 за запишување на студиските програми за: глума, медицина, фармација, новинарство, здравствени науки, и одредени педагошки програми.

За повеќе информации за сите студиски програми на словенечките универзитети, можете да се обратите до специјалистите од компанијата 2ТМ на следната електронска адреса: education@2tm.si или на фејсбук страната.

Автор: Алина Мурашкина

Бесплатная консультация специалиста

Свяжитесь с нами:Ознакомиться с политикой компании по обработке персональных данных

Установка этого флага обязательна для отправки сообщения!

Установка этого флага обязательна для отправки сообщения!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х