Од 12 февруари во словенечките високообразовни институции и колеџи во тек е првиот рок за поднесување документи за запишување. Тоа значи дека баш сега секој кандидат може да поднесе пријава на тој начин што ќе си „резервира“ место за себе во избраната образовна институција и на посакуваната специјалност. Обрнете внимание на роковите: во универзитетот во Љубљана и универзитетот во Марибор првиот уписен рок ќе се продолжи за месец и половина – до 19 април (за дипломски студии). Во приморскиот универзитет уште подолго: до 24 мај. А за да се поднесат пријави во привиот уписен рок во универзитетот во Нова Горица важно е кандидатите да успеат да го направат тоа во текот на овој месец – до 30 март. И на крај до завршувањето на првиот уписен рок во словенечките колеџи остануваат уште две недели – приемот на пријавите тука завршува на 18 март.

Photo: Designed by @freepic

Првиот уписен рок е добар по тоа што кандидатите имаат на располагање во оваа етапа – огромен избор на учебни програми и многу време. Во следните уписни рокови (ако ги има, бидејки некои високообразовни институции и колеџи обично се ограничуваат само на еден уписен рок) простор за маневар останува се помалку. И понекогаш се случува така да кандидатот е принуден да се запише не сосема на таа специјалност која што ја сакал на почетокот само за да не остане надвор од образовниот процес . Разбирливо е дека во такви случаи мотивацијата за учење е многу помала, многу често студентите во процесот на студирањето (на програмата што не ја сакаат) бараат начини како да се префрлат на друга а тоа чини многу проблеми, нерви и време. А за да се избегне сето тоа потребно е само навреме да се поднесе пријава за упис…

Важна е уште една работа. Се случува така што кандидатите во својот избор на следната специјалност не сосема објективно ги оценуваат своите можности и способности, и како резултат на тоа ризикуваат да се најдат на списокот на непримени студенти. Во таа ситуација многу е важна професионална помош од специјалист, кој што ќе ги оцени „на почетокот“ шансите на кандидатот да се запише на таа или на друга програма и доколку е потребно да му помогне да го поправи барањето, предлагајки варијанти, каде што уписот е гарантиран. Имено затоа со 2ТМ се запишуваат 100% од кандидатите. И баш сега е одлично време да се обратите кај нас и да успеете да поднесете пријава во првиот уписен рок.

Подетална информација за се што се однесува на процесот за запишување на високообразовните установи и колеџи во Словенија, Вие можете да добиете од нашите специјалисти. Ве молиме адресирајте ни ги нам својте прашања преку специјалниот формулар на сајтот. И дојдете да се запишете!

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х