Вие сте спремни да излезете на пазарот на трудот, но сеуште не сосема добро знаете во која гранка ќе можете да работите , каде вие се гледате за неколку години, со што би сакале да се занимавате и што да постигнете во животот? Сериозно размислете за своите интереси, амбиции, лични квалитети, и исто така постојано следете ја ситуацијата на пазарот на трудот, земајте ги во предвид неговите потреби и прилагодувајте се кон постојаните промени. Побарувањето на пазарот за некои посебни професии има огромно значење и можно е имено таа информација да го определи вашиот избор за правецот на образованието и идната специјалност.

Photo: Designed by @ngad

Така во наредните години ќе се зголемува побарувачката за висококвалифицирани кадри – програмери, IT – специјалисти, машински инженери, хемичари, специјалисти во областа на медицината, и фармацијата. Исто така ќе се зголеми побарувачката на преведувачи, аналитичари, трговски претставници, финансиски и даночни консултанти, медицинско-санитарни работници, специјалисти во сферата на туризмот.

Од друга страна, многу професии денес ја губат популарноста на пазарот на трудот и во системот на образование, иако за тие професии побарувачката останува голема. Тоа се каменоломци, обработувачи на дрво, мајстори за покриви, заварувачи, мајстори за изработување на инструменти , бравар , водоинсталатери, електричари, возачи, механичари, келнери и говачи. 

Истовремено на пазарот за трудот во Словенија се приметува презаситеност од следните професии: фотографи, филозофи, новинари, историчари, учители, политиколози, воспитувачи, архитекти, бизнис секретари, економисти.

На тој начин, при планирањето на идната професија, секако дека не треба да се раководите само од обична пресметка и да изберете професија, која што е барана на пазарот, а која што не ви лежи на срце. Иако е важно да се земе во предвид актуелната информација за ситуацијата во сферата на  вработувањето и да  бидете подготвени на компромиси. Тоа е влогот за вашата успешна професионална иднина и исто така многу важно за финансиската благосостојба.

Од материјалите на весникот „Студент“

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х