Првиот уписен рок на словенечките универзитети почнува на 12 февруари, не го пропуштајте!

Приемот на пријавите за првиот уписен рок на универзитетите и вишите школи во Словенија почнува на 12 февруари. Доколку се подготвувате да станете студент оваа студиска година, овој текст е наменет за вас.

Photo Unsplash

Процесот на приемот на словенечките образовни институции трае долго: по правило тој почнува во февруари, а некогаш тој трае до септември, односно во неколку рокови. Треба да напоменеме дека најдобрите места ќе бидат пополнети уште во првиот уписен рок.

Доколку се премислувате, можете да дојдете во ситуација сите места предвидени за програмата на која сакате да се запишете да се веќе пополнети. Во тој случај ќе морате да се запишете во следниот рок и да избирате меѓу програмите кои останале непополнети, а тоа сценарио не е секогаш прифатливо доколку сте имале желба за одредена струка и не сте подготвени на компромиси. Освен тоа, одредени универзитети може да бидат ограничени само на првиот рок и во тој случај ќе морате да чекате една година за повторно да се пријавите.

Зошто да трошите толку време ако можете се да подготвите на време, а со тоа мирно да чекате на почетокот на студиите?

Кандидатите често погрешно мислат дека пријавувањето за упис е можно дури по добивањето на документите за предходното образование (свидителства, диплома за матура) и на тој начин губат драгоцено време.

Го напоменуваме следното: за да го „зафатите“ местото во првиот рок,  доволно е само да имате правилно исполнета пријава и документите кои ги имате кај вас. Потврдата за завршено образование и резултатите од последните испити се даваат дури тогаш кога ќе ги добиете, односно во јуни или во јули.

Од стучњаците на 2ТМ можете да добиете детални информации за роковите за уписот на различните факултети во Словенија во 2019 година. Можете и да добиете совет на кое било ваше прашање поврзано со уписот на идните студии.

Она што е многу важно: во 2ТМ ќе ви помогнат да ја изберете најсоодветната студиска програма според вашите интереси, желби и нивото на знаења.

Нашите стручњаци ќе ја преземат работата со целата потребна документација во процесот на уписот, што значи дека нема да доцните со нејзиното предавање. Таквиот индивидуален пристап ќе ви овозможи 100% упис на саканата студиска програма.

Ќе се согласите дека е убаво чувството да го изберете местото на вашето понатамошно образование, да ги подмирите сите формалности и без нервози да зачекорите во следната етапа на животот.

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х