Се случува понекогаш студиската програма на која што си се запишал да не ги исполни твоите очекувања и сфаќаш дека избраната професија за која што си решил да се подготвуваш не е правата. Сега кога ќе погледнеш наназад ти разбираш дека требало да ја промениш студиската програма уште во првиот месец на студирањето.

Photo: @education_free

Но од некои причини ти не си го направил тоа веднаш, и сега веќе ти си завршил половина година од студиската програма на која што си се запишал (или можеби си веќе втора година!) и ја губиш волјата и мотивацијата… Многу студенти кои се во ваква ситуација се мачат со мислата што да прават: да се вработат, да се откажат од студирањето, или да ја променат студиската програма (но како?…). Верувај дека не е се толку страшно како што изгледа на прв поглед!

Пред се одлучи што е тоа што не ти се допаѓа тебе, а што е тоа што ти се допаѓа. Можеш да почнеш со составување на список на предностите и недостатоците на студиската програма. Кои предмети ти одат а кои не и зошто? Со помош на списокот исто така може полесно да определиш дали се раководиш по објективни причини или се потпираш на емоциите. Исто така најди ги разликите помеѓу студирањето и работата, иако нам за време на студиите ни изгледа дека тоа нема никаква врска со работата, која што ние ќе ја имаме по завршувањето на студиите.

Ако си веќе убеден, дека патот кој што сега го одиш не ти одговара, потребно е да ги разгледаш другите можности за студирање или вработување. Пред да донесеш брзоплети решенија, направи план за дејствување, кој што ќе ти овозможи да ги избегнеш грешките. Најди информација за креативни работилници, семинари и курсеви. Поразговарај со студентите од другите студиски програми, прочитај корисни информации на темите кои што те интересираат. Посети ги програмите за изградба на кариера или саемите за кариера. Биди уверен во себе, задржи ја самоконтролата и биди уверен во тоа дека со сигурност ќе успееш да го најдеш тоа што ти се допаѓа и ќе успееш во твојата омилена работа!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х