Идните студенти се повеќе се интересираат за универзитетите во земјите на Европската унија. Но, покрај прашањањата поврзани со уписот, се појавува и едно многу важно прашање поврзано со секојдневниот живот – каде да се живее? Заради тоа, образовните установи кои нудат целосно решение имаат предност при избирањето на универзитетот.

Како добар пример со правилен пристап на студентските потреби ќе ја спомнеме Словенија. Таму сместување може да се најде како во приватните станови така и во домовите (државни и приватни). Сите варијанти имааат свои специфичности, затоа студентот треба внимателно да ги проучи и да избере тоа што најмногу му одговара.

Photo: Designed by Freepik

Изнајмување на приватен стан

Изнајмување на приватен стан или на соба е честа појава. Становите на подогло време често ги изнајмува група од 3 – 4 студенти кои меѓусебно се познаваат и ги делат трошоците на еднакви делови. Секако, може да се изнајми и стан за една личност, но важно е да се знае дека изнајмувањето на стан во Словенија, иако цените варират, воопшто не е ефтино задоволство. Изнајмувањето на стан за студентите е една од главните  ставки за трошоци. Цените се највисоки во главниот град (Љубљана) и во приморскиот дел (Копер, Изола). Во соседните градови, цените се прифатливи.

Голема предност во Словенија е тоа што растојанието меѓу градовите не е големо. Можете да живеете во мал град, а да патувате со автобус до престолнината 30 – 40 минути, а со автомобил дури и пократко.

Photo: Designed by 2TM d.o.o.

Дом: Комфор по достапна цена

Достоинствена алтернатива на приватните станови се универзитетските домови, каде што цените се пониски. Живеејќи во дом, студентот покрај блискиот контакт со колегите добива и комплексно решение на прашања поврзани на секојдневниот живот.

Студентот е должен да ги почитува строгите правила, кои доколку ги игнорира ќе добие казна, па дури и исфрлување од домот. Тука спаѓаат чистењето на собата, чистењето на заедничките простории по нивната употреба, разврстување на ѓубрето и негово изнесување. (студентите обично се менуваат кога ги вршат овие должности)

Словенечките домови имаат се што ви треба. Во основните секојдневни удобности спаѓаат фрижидер, машина за перење на облека, кујна со садови, интернет, паркинг за велосипеди. По правило, во непосредна близина на домот има мензи или ресторани во кои студентот може квалитетно да се најаде, користејќи бонови (специјални студентски попусти за храна).

Студенските домови во Словенија можат да бидат државни или приватни.

Photo: Designed by 2TM d.o.o.

Државни домови

Државни домови постојат во сите универзитетски градови (Копер, Нова Горица, Крањ, Љубљана) и се наоѓаат во близина на факултетите.

Истовремено, поради недоволниот број  на места, студентите од странство не можат да добијат соба во државниот дом во главниот град на Словенија, Љубљана. Пред се, заради тоа што некои словенечки студенти имаат субвенција за стан, а тоа се смета за предност по тоа прашање.

Покрај тоа, бројот на пријави за место во дом во Љубљана е поголем од вкупниот број на места. Затоа, доколку изберете да студирате во престолнината, разумно е веднаш да барате стан или приватен дом.

Photo: Designed by 2TM d.o.o.

Приватни домови

Приватни домови има во поголемите градови во (Љубљана, Копер, Марибор). Приближни цени за месечна кирија (вклучувајќи ги и комуналиите) се:

  • 2 креветна соба со купатило и кујна на спратот: 110-200ЕУ за лице
  • 1 креветна соба со купатило и кујна на спратот: 200-250ЕУ за лице.

Треба да се има во предвид дека скоро секаде земаат депозит во висина на една или две месечни кирии.

Мораме да напомеме дека за да се избегнат можните нејаснотии, пред вселувањето треба да се провери дали постојат сите неопходни услови. За користењето на некои услуги (на пример перење на облеката или безжичен интернет) може да бараат дополнително плаќање.

Photo: Designed by 2TM d.o.o.

Како да се одлучите?

Наједноставната и најбезбедната варијанта за избирање на станот е да им го препуштите овој процес на професионалци. Стручните лица во фирмата 2ТМ се спремни да соработуваат со идните студенти поврзано со сите прашања кои се однесуваат на уписот и животот во Словенија.

Ве чекаме!

Автор: Марија Ложкина

За да добиете лична консултација, контактирајте професионалец…

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Пријавете се на курс:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х