Името Горица значи брдо со лозови насади – и навистина поради погодната клима, таму успева виновата лоза од која што се произведуваат разни сорти на вина. Автохтони сорти се: зелен, пинела, малвазија и ребула.

Photo: Unsplash/Klara Avsenik

Нова Горица со векови била местото каде што се спојувале словенечкиот, романскиот и германскиот свет, а народот меѓу себе разменувал суровини и рецепти за подготовка на храна. Како резултат на тоа се појавиле многу комбинирани рецепти и традиционални горишки специјалитети, како што се блеки (домашни тестенини), горишки гулаш со палента, мулце (вид на крвавица), горишки ражничи во вино, жварцет (телешки сос кој што се дава како прилог со пилешко, тестенини или ориз), многу горишки јадења од глуварче, пинца (слабо засладен празничен леб), горишка губаница (карактерискичен празничен десерт) и така натаму.

На виното и гастрономијата во Нова Горица им се посветува посебно внимание на традиционалните настани, како што се: Фестивалот на вино Шемпас, Фестивал на палентата во Озељан, Фестивал на праските во Првачина и Фестивал на костените во Витовље.

Во Нова Горица ве очекува интересна низа на студиски програми – од природни науки, инженерство, биотехника, хуманистички науки, уметност до деловни науки.

Достапни се само уште неколку слободни места па затоа побрзајте за да успеете да се пријавите.

За повеќе информации за студирањето и студиските програми во Нова Горица контактирајте ги нашите експерти на следната електронска адреса: education@2tm.si.

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!





Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас





Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х