Не е тајна, дека доброто расположение и позитивната мисла се клучот за многу достигнувања. Во оваа статија ќе ви раскажеме за тоа, како во денешното стресно време да се сочува душевниот баланс и како да се развие отпорност на стрес.

Photo: Unsplash/Denys Nevozhai

Спијте доволно

Сонот е основа како за физичкото, така и за психичкото здравје. Ако сте се наспале, ќе биде многу потешко да ве извадат од својата рамнотежа и работата ќе ви оди многу полесно. Затоа трудете се да издвојувате не помалку од осум часа за спиење. Најдобро е да легнувате во исто време и исто така во исто време да се будите. Проветрувајте ја спалната соба пред да си легнете: одморот во свежа просторија е многу корисен.

Смејте се

Смеењето веднаш го подобрува расположението, дури и ако се чувствувате многу лошо; смеењето го намалува притисокот и делува смирувачки. Смеењето е одлична алатка, затоа изгледајте некое смешно видео на интернет или омилената комедија и смејте се доволно.

Прошетајте се кога денот е убава и сончев

Физичката активност одлично делува на организмот и мозокот па дури и обичните прошетки се многу корисни. При физичката активност и стресот се „претавара“ во пот, преку кој што се исфрлаат нашите грижи. А сончевите зраци ќе се „погрижат“ да ни обезбедат доволно витамин D, кој што помага да се подобри расположението.

Запишете си, што ве вознемирува

Дневник не пишуваат само малите девојчиња, кои што мечтаат за момчето од соседството. Пишувањето на дневник е разумен совет од многу психолози. Затоа купете си убава тетратка и запишувајте ги во неа своите мисли, чувства и стравови. Ќе биде најдобро ако тие „живеат“ на хартијата а не во вашата глава.

Одржувајте контакт со вашите пријатели

Кога не се чувствувате најдобро јавете му се на својот добар другар, разговарајте со него отворено или гледајте заедно некоја комедија. Вашето расположение многу ќе се подобри.

„Прва помош“ во несреќните денови

Направете си полица на која што ќе си ги чувате DVD дисковите со омилените филмови, љубовен роман или сол за во када. Кога вашето расположение ќе ве натера да посакате нешто подобро, тогаш одделете малку време за себе и направете нешто што ве прави среќни и помогнете си да си ја обновите внатрешната хармонија.

Не се срамете да побарате помош

Ако приметите дека ситуацијата не се подобрува не се срамете да побарате помош. Можете да се обратите кај другарот, кај родителите или да одите на прием кај психолог. Во тоа нема ништо страшно и вие нема ништо да изгубите! Проблемите од психолошка природа се многу сериозни, затоа е многу важно да се најде навремена помош која што успешно ќе ги разреши.

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х