Трчање кон здравјето: рецепт за добро расположение и клуч за победата над вознемиреноста

Вознемиреноста, е попозната под англискиот термин anxiety, е проблем, којшто засегнува се повеќе луѓе. Специјалистите докажале, дека вие можете буквално да „избегате“ од неа. Не верувате? Проверете!

Photo: pixabay/StockSnap

Секако има неколку степени на вознемиреност – како помалку сериозна, така и потешка. И ние не велиме дека трчањето во сите случаи ќе ги замени препишаните лекарства, но тоа може да ви помогне да се појави чувството на слобода и да се оттргнете од лошите мисли.

За време на трчањето ние имаме време за размислување, и ние почнуваме да ги оценуваме работите пообјективно. Донесувајќи решенија во кратки временски рокови, во движење, ние често сме способни да најдеме оптимален одговор на прашањето коешто ве измачува.

После трчањето кај нас се појавува чувство на задоволство, ние се гордееме со тоа, што сме направиле нешто, што ни овозможило нам добро расположение. За време на трчањето се лачи ендорфин, којшто ни прави да се чувствуваме дека сме направиле нешто исправно. Корените на ова чувство потекнуваат од нашата дамнешна историја. Кога првобитниот човек ловел, тој морал многу да трча, за да си обезбеди храна и ендорфинот го одржувал него во живот. Со негова помош човекот исто така може да трча подолго, што значело можел да обезбеди повеќе храна.

Зошто помеѓу сите физички вежби треа да се избере имено трчањето? Тоа ја активира умствената активност, овозможува да се оствари физичката активност во природа и како што кажавме погоре, да се победи вознемиреноста. Нема ништо подобро од тоа да чувствувате дека сте во форма после добро и умерено интензивно трчање. Следното утро вам ќе ви бидет полесно да се разбудите и да излезете да трчате. И така правете секој ден…

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х