Никогаш порано младите не се образувале во толку голем број надвор од своите земји, како што е тоа денес. Во последните 40 години бројот на студенти кои студираат во странство драматично порасна. Од кои земји доаѓаат најмногу студенти?

Photo: Unsplash/Joshua Earle

Трендот на мобилноста на студентите расте

OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) забележува дека трендот на мобилноста на студентите во светот расте.

Во 1975 година во странство студирале 800,000 студенти. Оваа бројка е зголемена за пет пати до 2011 година на 4,3 милиони. Во 2016 година во странство се образувале преку 5 милиони студенти. Но до 2025 година се очекува дека овој број ќе порасне до 8 милиони студенти.

Водат кинеските студенти

Поголемиот дел од студентите кои што студираат надвор од границите на својата земја доаѓаат од Народна Република Кина. Во 2018 година биле 662,100. Помеѓу 1978 и 2018 година дури 5,86 милиони кинески студенти заминале во странство.

Индија е на второто место со повеќе од 300,000 студенти кои што заминале надвор од границите на својата земја.

Третото место го заземаат студентите од Кореа – дури 142,205 студенти, според Корејскиот национален институт за меѓународно образование (2018).

Автор: Шпела Жупан Штампохар

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х