Влијанието на коронавирусот врз високото образование

Универзитетите се места каде студентите живеат и учат. Тие исто се културни центри каде студентите се собираат од нациите ширум светот. Неодамна, коронавирусната криза ги предизвика високообразовните институции на многу нови и неочекувани начини.

© Victoria Heath from Unsplash/Влијанието на коронавирусот врз високото образование

Образовни установи привремено преминаат на онлајн студии низ целиот свет, како одговор на растечката епидемија. Универзитетите префрлија часови и комуникација на дигитални платформи побрзо и сеопфатно, со главен фокус на потребите на студентите.

Ситуацијата во Словенија не беше поинаква. Универзитетите имаат часови и онлајн и во живо, . Факултети започнаат оваа година целосно во живо и подоцна најавија дека ќе ги спроведат сите часови онлајн. Сепак, на некои факултети каде што е потребно, како за лабораториски вежби и слично, часовите се одржуваат во живо. Транзицијата исто така влијае на начинот на оценување на студентите.

Владата на Словенија се грижи нивниот образовен систем да одговара на потребите на сите студенти во време на криза, а не да ги спречува да го завршат своето образование. Огромен напор и извонредна иновација беше одговор на студии- донесени се збир на решенија кои претходно се сметаа за тешки или невозможни за спроведување.

За универзитетите, потегот кон студии од далечина беше можност за проширување на флексибилните пати на онлајн студии во иднина.

Да бидат најдобрите во оваа нова ситуација, сите професори добија обука и поддршка во дигиталната технологија, а напредокот и резултати на студентите беа внимателно следени Словенечката влада има испланирано стратегии за образование за да се осигурат резултатите од на студентите и стандардите на квалитетот на образованието.

Овие предизвици се привремени и со оглед на тоа што е развиена вакцина и коронавирусот навистина се стави под контрола, универзитетите ќе можат да се вратат во нормални услови откако патувања повторно ќе бидат возможни.

Автор: 2TM d.o.o.

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х