Академската година е во ек, се наближува испитната сесија со светлосна брзина. Како да го поедноставите процесот на студирање и на најдобар начин да го искористите времето, одвоено за подготовка? Ви предлагаме неколку корисни совети, чија ефективност зависи од тоа како ви е вам поудобно да усвоите информацијата.

Photo: pixabay/nastya_gepp

Правете концепти

Составете краток писмен концпт. Нашиот мозок функционира така што нему му е многу полесно да ја запомни информацијата, којашто ние сме ја запишале лично. Овој совет е одличен за тие со фотографска меморија.

Користете маркери

Фломастери, маркери – наречете ги како сакате, но тие се тоа што вам ви е потребно. Забележувајте ги со нив најважните делови од текстот. Кога ќе ја читате информацијата повторно, тие информации, коишто според ваше мислење се најважни ќе ви паднат во очи. Овој совет е одличен за лицата со аудиовизуелна меморија.

Помогнете си со диктафон

Секако дека на вашиот телефон има опција „Диктафон“. Ако имате потреба да научите пообемен материјал, овој начин многу ќе ви помогне. Читајќи го текстот снимајте се на диктафонот и додека си ги работите секојдневните работи внимателно слушајте си ги текстовите од диктафонот. Можете да снимите огромно количество на текстови во неколку дела, за да бидат пократки аудио снимките. На тој начин вие можете да готвите, да го шетате кучето, да си правите маникир, да вежбате фитнес или да го чистите фрижидерот и истовремено да го слушате своето предавање. Овој начин е одличен за тие, коишто имаат добро развиена аудио меморија.

Подготвувајте го материјалот на глас

Уште еден начин за лицата со развиена аудио меморија – поставете си прашања, коишто би можел да ги постави професорот, а потоа одговорете ги. Можеби вашите цимери ќе ве гледаат чудно но не се заморувајте со тоа. Всушност за ефикасно усвојување на материјалот, важно е во вашата соба да има максимално пријатна атмосфера.

Ви посакуваме успех!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х