Народната мудрост вели: „Појадокот изеди го сам, ручекот подели го со пријателите, а вечерата дај ја на непријателот“. Знаете ли дека квалитетниот појадок позитивно влијае на имуниот систем и на организмот? Со појадувањето веднаш по будењето ние го заситуваме телото со гликоза, што го успорува ослободувањето на кортизол (стрес хормон) од надбубрежните жлезди. На тој начин крвниот притисок се намалува, што му дозволува на имуниот систем нормално да функционира.

Photo: @vasiliybudarin

Појадокот треба да биде обилен и здрав. Оптимална варијанта за секој студент е салата од зеленчук или сендвич. Тие може да се купат за малку пари благодарение на студентските бонови за прехрана, а може и да ги приготвите сами.

Во текот на денот треба да се употребуваат лесни млечни производи како (јогурт, кефир, урда, кашкавал) и да не забораваме на обилната количина на течности што треба да се внесува. Не газираната вода или соковите ќе ви помогнат да ја зачувате свежината и концентрацијата во текот на напорниот ден. Важно е да запомниме дека на здравјето не се штеди. Со одделувањето на малку време за подготовка на едноставни, вкусни и полезни јадења, вие ќе си обезбедите добро расположение и ќе се чувствувате одлично!

Извор: veskajjes.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х