Забелешка за студентите: размената на студенти ќе биде незаборавно искуство за вас

Размената на студенти овозможува многу корисни знаења, конекции и уште многу други работи, размената може во целост да ве измени како личност. Што се би можеле да очекувате од размената на студенти?..

Photo: Shutterstock /Joe Besure

Самостојност

Ако студирате по програмата за размена на студенти нема да може да си одите дома за викендите. Ќе живеете во друга земја и ќе морате самостојно да ги решавате сите проблеми и да наоѓате одговори на сите прашања самостојно.

Нов круг на пријатели

Отсуството на старите и блиските пријатели ќе ги принуди дури и интравертните личности да запознаат нови пријатели и да почнат да комуницираат со нови луѓе.

Комуникација на англиски јазик

Ќе ве опкружуваат студенти од разни земји, и како последица на тоа комуникацијата ќе се одвива на англиски јазик. После еден или два семестри од студирањето по програмата за размена на студенти вие ќе зборувате на англиски јазик како тој да ви е втор мајчин јазик.  

Искуство од студирање на странски факултет

Ќе имате можност да се запознаете со локалниот систем за образование и спецификите на студирањето во друга земја. При тоа искуството ќе биде различно во зависност од земјата во која што ќе бидете вие.

Исполнет вонобразовен живот

Студирањето по програмата за размена на студенти е некаков нов почеток, вие на некој начин повторно станувате бруцош. Вие ќе имате можност да учествувате на многубројни настани за запознавање, тематски забави, Erasmus-вечери и патувања, кои што ќе ви овозможат нови силни впечатоци.

Љубов

Секако тоа не е нешто што се случува со секого за време на размената на студенти и секако не секоја приказна доведува до брак. Но сепак според статистиката повќе од една четвртина од учесниците на програмата Erasmus се запознале со своите сопружници имено во текот на студирањето.  

Бесплатно сместување

По завршувањето на студиите вие секако одново ќе посакате да се видите со новите другари. Кога ќе патувате на гости кај пријателите во странство многу е веројатно дека вие ќе имате обезбедено бесплатно сместување храна и водич.  

Недостатоците од студирањето по програмата за размена на студенти

Ќе ви биде тешко да се одвоите од новиот дом и другари, а кога ќе се вратите дома од студирање ќе ви недостига светот кој што ви бил отворен пред вас за време на студиите. Затоа ќе ви останат незаборавни спомени, нови пријателства и бесценето искуство (животно и професионално)!  

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х