Најверојатно вие често сте се наоѓале во ситуација кога сте сакале книгата или статијата коишто ви биле зададени за обработка „да се прочитаат самите“, што може побрзо. Секако чудата се случуваат само во приказните, но да се избегнат тешките пребарувања на информации и за релативно кратко време да се обработат потребните материјали е сосема реално. Како? Благодарение на некои напори и познавањето на тајните на брзо читање.

Photo: pixabay/024-657-834

1. Научите да го „скенирате“ текстот

Тоа е најважна навика при совладувањето на брзото читање. Иако нас не учеа, дека при читањето е важна секоја буква во реченицата, но нашиот мозок без проблеми сам може да го пополни празното место со информации, дури ако ние сме запомниле само неколку клучни зборови.

2. При читањето ставајте акцент на првата и последната реченица во пасосот

Оваа проверена техника ја користат многу љубители на брзото читање. Во однос на поголемиот број на текстови точно е дека првата реченица ја открива зададената тема, а последната реченица – служи како закучок. Овој метод може да биде од корист особено при читање на научни статии, коишто се преполни со информации, и важно е да се знае, како да се извлечат од нив само најважните и најпотребните податоци.

3. „Исклучете“ го гласот во главата

Во основно училиште ние прво научивме да читаме на глас. Ете затоа ние постојано ги „слушаме“ зборовите коишто ги читаме. Тоа „слушање“ ни одзема многу време при читањето, затоа што ние можеме да го разбереме зборот многу побрзо одошто можеме да го изговориме. Вие можете да го „исклучите“ својот внатрешен глас со помош на техниката за „скенирање“. Секако, без внатрешниот глас текстот може да биде „сув“, лишен од експресии. Затоа, ако го читате својот омилен роман, „вклучете“ го одново слушањето, за да се насладите на естетикот текст.

4. Користете нешто за следење на редовите од текстот

Често поради недостаток на концентрација една иста реченица ние ја читаме по неколку пати, а тоа е губење на внимание и време. Со користењето на пенкало или молив на пример за следење на текстот при читање, нема да ви се случи да се вратите на истата, веќе прочитана информација.

5. Користете ја ширината на своето гледање

Човечкото око може одеднаш да опфати ширина од околу 4 сантиметри – тоа е околу пет зборови. Затоа нема потреба да се чита секој збор одделно; ако го активирате својот периферен вид, вие ќе можете да опфатите повеќе зборови. Тоа ќе можете да го постигнете, со опуштање на мускулите на лицето и очите.

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х