Современиот човек практично не се одвојува од својот мобилен телефон. Ние ги земаме со себе во кревет, многу често со нив одиме дури и во тоалет. Кога ќе ни се испразни батеријата, сме нервозни и брзо бараме приклучок за струја или пак со себе носиме екстерна батерија.

Photo: pixabay/nastya_gepp

Во меѓувреме психијатрите со текот на едно истражување дошле до заклучок, дека оваа опсесивна состојба кај младите е многу позагрозувачка отколку што порано се мислело. Па така една четвртина од испитаниците ги фатила вистинска паника откако им бил ограничен пристапот до телефонот. Тоа укажува дека кај нив се развила вистинска зависност од мобилните телефони.

Пред некое време се разговараше за зависноста од Интернет и компјутероманијата. А денес својот мини компјутер ние го носиме со себе насекаде, што само ја влошува ситуацијата. Младите дури не можат објективно да оценат, колку време поминуваат со телефонот во рака. Тоа може да доведе до сериозни последици за нивното психичко здравје. Со оглед на тоа што мобилните телефони нема да испарат со замавнување на волшебно стапче, овој проблем станува се посериозен, а ние треба да ги согледуваме последиците.

На пример, ако цел ден гледаме фотографии на Инстаграм, кои презентираат некакви идеални судбини, а потоа ги споредиме со нашиот досаден живот, ние можеме многу брзо да паднеме во депресија. Инстаграм, секако, претставува лажна реалност, но младите тоа многу често не го разбираат. Друга тема се огромниот број на достапни апликации за се и сешто, од игри до инструменти.

Тешко е да се избегнат искушенијата да се гледаат интересни слики, коишто не оттргнуваат од монотоната секојдневност. Но, колку и да се криеме од проблемите во животот во идиличниот виртуелен свет, порано или подоцна ќе дојде време да се остави телефонот на страна и да се решаваат проблемите од реалниот живот. Покрај тоа, додека ние патуваме во вештачкото дигитално пространство, нашиот реален живот поминува покрај нас. Размислете за тоа!

Извор: student.si

Консултации со стручњак

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х