Дали размислувате за студирање во странство, но не сте сигурни која земја и која студиска програма да ја изберете? Дали знаете кои се предностите на студиите во странство? Оваа статија ги открива сите придобивки од студирањето во срцето на Европа.

Photo by Annie Spratt on Unsplash/На студентите им се даваат бројни придобивки

Земјите од ЕУ инвестираат многу во образованието, што се рефлектира во исклучителниот квалитет на образованието и вработливоста на студентите. Студентите имаат голем број придобивки кои целосно ги користат домашни и странски студенти. Во 2017 година имало 1,7 милиони студенти од странство кои студирале низ цела ЕУ. Сите студиски програми во јавни или приватни образовни институции во ЕУ што ги нудиме се акредитирани од Министерството за образование и се меѓународно признати. Со диплома можете да продолжите со студиите или да работите практично каде било во светот.

Дополнителна предност за идните студенти е тоа што за огромното мнозинство на студиски програми нема приемни испити и оценките добиени на претходното ниво на образование се доволни. Ова не се однесува на одредени студиски програми од областа на медицината, здравствената заштита, физиотерапијата, музиката, архитектурата, уметноста, филмската и театарската глума и спортот.

Европа го олеснува животот на студентите и во други области, бидејќи обезбедува бројни придобивки. Тие варираат од земја до земја и ние ќе ги претставиме најчестите. Субвенционираните оброци им овозможуваат на студентите многу поевтин оброк во ресторани и мензи. Во овој момент, сакаме да нагласиме дека квалитетот на храната во Европа е многу добар и дека се подготвува според високи стандарди. Покрај горенаведеното, студентите имаат право на попусти на јавниот превоз и општи попусти на други услуги, како што се курсеви по јазик и спорт, посета на театри, кина итн. Друга голема предност на студирањето во Европа е фактот дека студентите можат да добијат работа и на тој начин да заработат пари за време на студиите со цел да ги покријат трошоците за живот и да воспостават контакти со потенцијалните идни работодавци. Ова е често нивно прво работно искуство во Европската унија што можат да го вметнат во CV.

Европа е една од најбезбедните и политички најстабилните делови на светот. Ниската стапка на криминал, географската, културната и историската разновидност кои го одземаат здивот, честопати се одлучувачки фактор кога се одлучува за студии во Европа. За да го направите вашиот потег што е можно полесен, ние исто така нудиме курсеви за јазик кои ќе ви помогнат да се прилагодите на вашата нова земја. На крај, но не и најмалку важно, сакаме да ве потсетиме дека лесно можете да патувате каде било во Европа.

Консултации со стручњак

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х