Bo 2018 во Словенија е забележан бум во туристичките активности

По претходни информации, 5,6 милиони туристи ја посетиле Словенија во 2018 година, поминувајќи во земјата 15,3 милијони ноќевања. Овие информации се од службата за статистика, објавени на 31 јануари 2019 година.

Посочените бројки значително ја надминуваат статистиката од 2017 година – 4,95 милиони посетители и 12,6 милиони ноќевања. Само во декември 2018 година во Словенија се регистрирани 314 илјади туристи и 842 илјади ноќевања, при тоа на локалните туристи отпаѓа помалку од една третина ноќевања.

Потенцираме дека во почетокот на 2018 година во земјата бил пуштен во функција нов систем за регистрација на гости, кои што бара, сите хотелиери да ги доставуваат информациите постојано.

Извор: rsbclub.com