Brezplačni koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

V četrtek, 12. aprila 2018, ob 20. uri v Cerkvi Brezmadežne Device Marije v Šmarjah pri Kopru se bo odvil brezplačni koncert Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem. Koncert bo organiziran v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices. Na koncertu bodo predstavljene sakralne skladbe primorskih in nekaterih drugih slovenskih skladateljev ter pravoslavna liturgija ruskega skladatelja Maximiliana Osseyevicha Steinbergerja.

Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Zbor vse od ustanovitve vodi dirigent Ambrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistenta dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin in Luka Vetrih.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela iz svetovne zakladnice in novitete mlajše generacije. Z naročanjem in izvedbami novih skladb APZ UP nenehno spodbuja k nastajanje novih dosežkov na vokalnem področju in bogati nacionalno zakladnico vokalne glasbe. V vseh dosedanjih sezonah delovanja se je izkazal kot pomembni kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije ter promotor nove umetnosti tako na koncertnih prizoriščih kot tudi s pomembnim arhivskim prispevkom novih del na zgoščenkah, ki pričajo o vsebinski izjemnosti projektov APZ UP.

Več prvih mest in zlatih plaket pa je dosegel tudi na mednarodnih tekmovanjih (Paralia – 2016 in Herceg Novi – 2015 pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana, Derry – 2014, Istanbul – 2014, Prijedor – 2013, Milazzo – 2013, Split – 2012, Vilna – 2012, Ohrid – 2011, Cantonigròs – 2011, Varna – 2008, Prèveza – 2006), v vseh teh letih pa je bil povabljen tudi na mnoge zborovske festivale. Kot finalist je leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je prejel številne nacionalne in mednarodne nagrade.

V svojem več kot 10-letnem obdobju delovanja je izdal že sedem zgoščenk.

Viri: soup.si, soup.si