Category Archives: Образование

Европскиот факултет за право ќе биде коорганизатор на конференцијата „17-те Денови на европското право“

Во четврток, на 14-ти ноември 2019 година, во 19:00 часот на универзитетот во Нова Горица (Випава, куќата на Лантиери, Главни трг, 8) ќе се одржи предавање на професор Хелми Јарвилуома (универзитет на Источна Финска) на темата: „Како да се изучуваат сензорните трансформации во Европа?“. Организатор на настанот е факултетот за хуманитарни науки при универзитетот од

Прочитај повеќе →

Универзитетот од Марибор ве поканува на курс за подготовка за полагање на меѓународниот испитот за деловен англиски јазик: BEC Vantage и BEC Higher

Сите кои што сакаат да учат или да се занимаваат со бизнис во странство мораат да имаат валиден меѓународен сертификат за познавање на странски јазик. Успешното положување на меѓународниот испит по деловен англиски јазик отвора многу можности. Поради тоа универзитетот од Марибор ве поканува на 20 часовен курс за подготовка за полагањето на меѓународниот испит

Прочитај повеќе →

Европскиот факултет за право ќе биде коорганизатор на конференцијата „17-те Денови на европското право“

Во петок на, 15-ти ноември 2019 година, во Сивата предавална на факултетот за право при универзитетот во Љубљана ќе се одржи традиционална конференција „17-те Денови на европското право“. Коорганизатор на настанот ќе биде Европскиот факултет за право. Темата на конференцијата ќе биде судската практика на Судот на Европската унија, актуелните теми за развојот на Европската

Прочитај повеќе →

Предизвиците на предавањето и пренесувањето на вештините на словенечкиот јазик во странство

Во понеделникот на 11-ти ноември 2019 година на Европскиот правен факултет одржано е предавањето „Предизвиците на предавањето и пренесувањето на вештините на словенечкиот јазик во странство“. Предавањето го одржа докторот по филолошки науки Татјана Вучајник, која што зборуваше за предизвиците при предавањето на словенечки јазик и старосно хетерогената аудиторија во странство. Извор:

Прочитај повеќе →

Економскиот факултет при универзитетот во Љубљана зема учество во проектот „V-KULTUR – Оцена на понудата во сферата на културниот туризам во Љубљана“

Студентите од економскиот факултет во рамките на ŠIPK заедно со студентите од факултетот за биотехнологија, философскиот факултет и факултетот за социјални науки при универзитетот во Љубљана земаа учество во проектот „V-KULTUR – Оцена на понудата во сферата на културниот туризам во Љубљана“. Ментори – доктор Наја Марат и професор Ирена Ограјеншек. Проектот може да реализира

Прочитај повеќе →

Студентите од студиската програма „Хоспиталити ндустрија и туризам“ на Колеџот за професионално образование во Велење освоија три медали на меѓународниот конкурс Grand Gourmet

Од 22-ри до 24-ти октомври 2019 година во градот Макарска, Хрватска, се одржа меѓународниот конкурс Grand Gourmet за подготвување на кафе и напитоци. На професионалното натпреварување земаа учество студентите од студиската програма „Хоспиталити индустрија и туризам“ на Колеџот за професионално образование во Велење Уршка Јазбец и Коста Коцев (професор – Симона Помпе). Во категоријата „Лате-арт“

Прочитај повеќе →

Доцентот од факултетот за градежништво при универзитетот во Марибор е удостоен со највисоката награда од Комората за архитектура и просторно планирање на Република Словенија

Вработениот на катедрата за архитектура на факултетот за градежништво, транспорт и архитектура при универзитетот во Марибор доцент Нанде Корпник е удостоен со највисоката награда на Комората за архитектура и просторно планирање на Република Словенија „Платиниумски молив“ (Platinasti svinčnik ZAPS 2019). Тоа е највисоката професионална награда во земјата, која што секоја година по повод Денот на

Прочитај повеќе →

На универзитетот во Љубљана се одржа информациски настан „Биди меѓународен“

Одделот за меѓународна соработка при универзитетот во Љубљана во октомври 2019 година одржа информациски настан „Биди меѓународен“. Во текот на овој настан студентите се запознаа со предностите од учеството во меѓународните проекти. Акцентот беше ставен на обуката во странство, двојните дипломи, летната школа, туторството за странските студенти, а исто така и изучувањето на кинескиот јазик

Прочитај повеќе →

Студентите и вработените од Академијата за уметност при универзитетот во Нова Горица беа наградени од Друштвото на словенечкиот анимиран филм

Во рамките на церемонијата за врачување на наградите од страна на Друштвото на словенечкиот анимиран филм, минатата недела, на 27-ми октомври 2019 година, во студентската секција двете главни награди ги добија студентките од Академијата за уметност при универзитетот во Нова Горица. Наградата за училишен анимиран филм, за филмот Soma ја доби Сандра Јовановска, а наградата

Прочитај повеќе →

Дипломец од универзитетот во Љубљана е лауреат на националната награда за најдобар ентериер на годината

Дипломецот од универзитетот во Љубљана дизајнерот Дан Адлешич, кој што беше стипендист на општината Љубљана, заедно со Грегор Буцик се удостоени со звањето лауреати на националната награда за најдобар приватен ентериер на годината. Тоа е една од словенечките национални награди од областа на дизајнот, која што се доделува во четири категории. Наградата во рамките на

Прочитај повеќе →

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Пријавете се на курс:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х