Category Archives: Совети за студентите

На помош на студентот: како да избегнеме плагијаторство при пишување на дипломската работа

Пишувањето на дипломската работа на кројот од вашето студирање не е едноставна работа. Многу студенти се обидуваат да си ја олеснат работата за пишување на дипломската работа со препишување на делови од книги без задолжителното цитирање и како резултат на тоа оваа дипломска работа станува плагијат. На што треба да се обрне внимание за вашата

Прочитај повеќе →

Шест совети, како успешно да се помине летната сесија

Испитната сесија за студентите е можеби еден од најстресните периоди во студиската година, бидејќи многу испити треба да се положат за неколку недели. Покрај се, надвор времето е прекрасно и да седиш со книга во раце не е воопшто лесно. Ви предлагаме неколку важни совети, кои што ќе ви помогнат успешно да ја поминете летната

Прочитај повеќе →

Како правилно да се распоредуваат финансиите: совети за студентите од компанијата Mastercard Europe

Важен фактор за изградба на кариера и достигнување на целта е правилното управување со личните финансии. Раководителот на одделот за маркетинг и комуникации од компанијата Mastercard Europe во Република Словенија и Република Хрватска, Александра Бабич дава корисни совети, како студентите ефикасно да ги распределуваат своите средства.

Прочитај повеќе →

Како да се избегне стресот за време на сесијата: совети, кои што фунционираат

Тешко дека ќе се најде студент, кој што ќе каже, дека ги сака испитните сесии. Па и зошто би ги сакал?… Поради непреспаните ноќи, литрите испиени кафе и реторичките прашања „зошто не почнав да работам“, „зошто не почнав да ги учам овие предмети порано“ и „како да се поминат 100 страници за една вечер“?.. Фактите

Прочитај повеќе →

На помош на студентот: како да го оптимизирате процесот на подготовка за предавањата, користејќи ја фотографската меморија

Било која работа, дури и таа, која што на прв поглед изгледа тешка за исполнување, и најтешката, ќе си ја претставиме сосема поинаку, ако ја разложиме соодветно. Во оваа статија ќе ви објасниме, како за време на подготовката за час функционира фотографската меморија, за да се усвои студискиот материјал поедноставно и побрзо.

Прочитај повеќе →

Забелешка за студентите: полезни совети за тоа како правилно и евтино да се храните

 Народната мудрост вели: „Појадокот изеди го сам, ручекот подели го со пријателите, а вечерата дај ја на непријателот“. Знаете ли дека квалитетниот појадок позитивно влијае на имуниот систем и на организмот? Со појадувањето веднаш по будењето ние го заситуваме телото со гликоза, што го успорува ослободувањето на кортизол (стрес хормон) од надбубрежните жлезди. На

Прочитај повеќе →

Од студентски статус до живот на возрасен човек: совети за студенти

Што може да биде причина за губење на статусот студент? Има неколку варијанти: студентски распуст, не положување на предмет, завршување на годината, завршување на студиите, а можно е и промената на приоритетите во животот. Во оваа статија ќе најдете совети за тоа како довчерашниот студент да се прилагоди на понатамошниот живот, без статусот на студент.

Прочитај повеќе →

Забелешка за студенти: ефикасни техники за подготовки за испит

Завршетокот на семестарот се приближува, испитната сесија ќе започне многу скоро. Треба да разбереш дека за подготовка за испитната сесија ти сеуште имаш доволно време. Заинтересирај се какви типови на прашања ќе има на испитот, на кој дел од материјалот ќе биде ставен акцентот, и подготви си концепт. Најважно е да не ја одложуваш подготовката

Прочитај повеќе →

Забелешка за студентите: 6 совети за зголемување на самопочитта и решителноста

Да се биде решителен и да се кажува тоа што се мисли воопшто не е лесна задача. Денес ние ќе ти дадеме неколку совети, кои што ќе ти помогнат да ја зголемиш самодовербата.

Прочитај повеќе →

15 совети, како да се стекнете со мотивација и да ја подобрите организацијата на својата работа

Без разлика на тоа што мотивацијата има големо значење, тешко е да се стекнеме со неа. Ви ги предлагаме 15-те начини за самоорганизација, кои што ќе ви помогнат во студирањето и во животот во целина.

Прочитај повеќе →

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Пријавете се на курс:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х