Category Archives: Интервјуа

Интервју со директорот на Вишата стручна школа Блед, маг. Петер Михелчич: Имаме најстара традиција во Словенија и свој школски хотел

За квалитетот на студиските програми, современиот и модерен пристап, отвореноста за студенти од странство, зборуваме со Петер Михелчич, директорот на Вишата стручна школа Блед, една од партнерските институции на 2ТМ.

Прочитај повеќе →

„Во Словенија ќе добиете многу бидејќи образовниот систем е одлично организиран и кредитно добро валидиран“ – Ирена Нанчовска Шербец, универзитетски професор на Педагошкиот факултет во Љубљана

„Математиката ми беше прекрасна и додека учев во математичката гимназија во Охрид учествував во бројни математички натпревари. Jа имав таа среќа уште тогаш да програмирам во средно училиште, што е сега реткост“ – вака Ирена Нанчовска Шербец се сеќава на своите гимназиски денови во родната Македонија, а денеска универзитетски професор на Педагошкиот факултет при Универзитетот

Прочитај повеќе →

Директорот на програмата „Менеџмент на бизнис-системи“ на Alma Mater Europaea, Барбара Топлак Перович: „Нашите дипломци треба да бидат барани специјалисти, а не само лица, коишто бараат работа“

Alma Mater Europaea – ECM се специјализира за образовни услуги, поврзани со изградбата на кариери во дефицитарните професии. За тоа, како да се стекнете со перспективно образование, меѓу другото и по новата специјалност „Семејно претприемништво“, во интервјуто за веб страната maribor24.si ни раскажа директорот на студиската програма „Менеџмент на бизнис-системи“ на Alma Mater Europaea, доктор

Прочитај повеќе →

Школа наклонета кон студентите и со долга традиција: интервју со доктор Лидија Вајс, декан на Високата школа Б2 за деловни студии и раководител на Вишата стручна школа Б2

Б2 е школа со речиси триесет годишна традиција, која е насочена кон студентите и којашто може да се пофали со висока оценка од страна на студентите. Домашните и странските студенти коишто ги има многу на Б2, можат да избираат помеѓу студии на Б2 високата школа за деловни студии или Б2 вишата стручна школа. Разговаравме со

Прочитај повеќе →

Гордана Ивановиќ: Најважната информација за уписот на внука ми Сара на факултет во Словенија ја добивме од 2ТМ

„Дали јас ви изгледам на кандидат за студии во Словенија?“ – прашала Гордана, кога при посетата на Саемот во Нови Сад за образование добила во рака леток за студии во Словенија од вработените на 2ТМ. „Можеби имате некој познат кој е кандидат за студии, ми одговори вашата колешка“ – се смее Гордана, тетка на Сара

Прочитај повеќе →

Интердисциплинарни студии со модерен педагошки пристап: интервју со доктор Матеј Авбељ, ректор на Новиот универзитет и професор по европско право

Новиот универзитет го сочинуваат три факултети – Европскиот правен факултет, Факултетот за државни и европски студии и Факултетот за словенечки и меѓународни студии, како и некои придружни членки. Покрај седиштето во Нова Горица има и свои универзитетски студиски центри во Крањ, Марибор и во Љубљана. Исто така спроведува и програми во соработка со универзитетите на

Прочитај повеќе →

Перспективни студии проследени со многу практика и најдобри професори: интервју со вонредниот професор доктор Боштјан Брумен, декан на Факултетот за туризам при универзитетот во Марибор

Факултетот за туризам при универзитетот од Марибор е основан во декември 2009 година со седиште во Брежице. Студентите можат да бираат помеѓу трите студиски програми: високообразовните стручни, универзитетски и мастер програми. Факултетот може да се пофали со модерни и висококвалитетни образовни програми, коишто ги спроведуваат меѓународно признати експерти и професори со долгогодишно искуство во туризмот.

Прочитај повеќе →

Студирајте на Високата школа за хотелиерство и туризам во Блед: интервју со магистер Тадеј Крашен, продекан на Високата школа за хотелиерство и туризам во Блед

Високата школа за хотелиерство и туризам од Блед е основана во 2010 година и е единствена високообразовна установа во Република Словенија, којашто ги одржува студиските програми Хотелиерство и туризам и Здравствен туризам. Помеѓу останатото таа може и да се пофали со добрата местоположба со оглед на тоа што Блед е место со препознатлива традиција за

Прочитај повеќе →

Студентката од GEA College Лучка Жунич: „Се восхитувам на успешните приказни на младите претприемачи, кои започнале практично од нула“

Студентката од втора година на GEA College – Факултетот за претприемништво, Лучка Жунич е успешен студент и активно го бара своето место во бизнисот. Мотивацијата ја добива од претприемачите чија приказна за успех е нивна лична заслуга. За тоа зошто Лучка Жунич го избрала токму GEA College и што планира понатаму на професионален план, прочитајте

Прочитај повеќе →

Дипломката од економскиот факултет при Универзитетот во Љубљана, Маша Мадон: „Во потрагата по првото работно место ќе ви помогне Центарот за кариера на овој факултет“

„Јас би ги посоветувала дипломците – економисти кои бараат работа да покажат смелост и да направат нешто што на прв поглед може да изгледа необично“. Ви предлагаме да го прочитате интервјуто со дипломката од економскиот факултет при Универзитетот во Љубљана, Маша Мадон, направено по повод 100 годишнината на универзитетот во рамките на циклусот „Обука преку

Прочитај повеќе →

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х