Category Archives: Post-COVID

Влијанието на коронавирусот врз високото образование

Универзитетите се места каде студентите живеат и учат. Тие исто се културни центри каде студентите се собираат од нациите ширум светот. Неодамна, коронавирусната криза ги предизвика високообразовните институции на многу нови и неочекувани начини.

Прочитај повеќе →

Кога и како да се премине границата на Словенија

Пред да дојдете во Словенија, ви препорачуваме да го испланирате вашето патување со добивање информации за моменталната состојба и мерките воспоставени на националните граници на земјата. Ситуацијата генерално се менува брзо, како и мерки од владата.

Прочитај повеќе →

Националната вонредна состојба во Словачка официјално заврши

Националната вонредна состојба која беше прогласена во средината на март, официјално заврши на 13 јуни. Предлогот беше прифатен од страна на словачката влада на седницата одржана на 10 јуни. Photo: Словачка прогласи крај на вонредната состојба/ Од 10 јуни неколку мерки кои претходно беа воведени за спречување на ширење на пандемијата од корона вирусот, сега се

Прочитај повеќе →

Љубљанскиот аеродром го пречека првиот авионски лет

По неколку месеци затишје, на љубљанскиот аеродром беше пречекан првиот патнички лет од Белград. Air Serbia е првата авионска компанија која по епидемијата повторно воспостави редовно летање. На почетокот тие ќе имаат два лета неделно, потоа ќе се зголеми бројот на летови според потребите. Photo: Љубљанскиот аеродром го пречека првиот авионски лет/ Првиот авионски превозник долета

Прочитај повеќе →

Олеснување на мерките за заштита од епидемијата на нашиот партнерски факултет во Братислава

Нашиот партнерски факултет во Братислава – Високата школа за менаџмент од 1 јуни 2020 ќе ги ублажи досегашните мерки поврзани со ширење на COVID-19 вирусот. Photo: Олеснување на мерките за заштита од епидемијата во Братислава/ Во зградата на факултетот вработените сѐ уште ќе мораат да влегуваат со маска на лицето. Наставата и испитите до крајот на

Прочитај повеќе →

Сите странски студенти можат да одат во Словачка од 21 мај 2020 без карантин

Министерството за надворешни и европски работи на Република Словачка објави нови мерки, донесени од Институтот за јавно здравје, кои се однесуваат на влез на странски државјани во земјата.

Прочитај повеќе →

Маг. Петер Михелчич, директор на ВСШ Блед: Нашите студенти се вратија во предавалните

Во изјава за 2ТМ директорот на Вишата стручна школа Блед, маг. Петер Михелчич кажува како ја прилагодиле наставата и праксата на новата ситуација.

Прочитај повеќе →

Сите странски студенти од 26.05.2020 ќе можат да влегуваат во Словенија без потреба од карантин

Владата на Република Словенија на седница издаде нова „Одлука за одредување и спроведување на мерки за спречување на ширењето на заразната болест КОВИД-19 на граничните премини на надворешните граници и на контролните точки на внатрешните граници на Словенија“.

Прочитај повеќе →

Кога ќе биде затворен продолжениот пријавен рок?

Изминатата недела нѐ контактираа голем број на идни студенти и родители да прашаат дали е сѐ уште отворен продолжениот пријавен рок и до кој датум може да се поднесуваат пријавите за упис на факултет.

Прочитај повеќе →

Млекарниците и трговците со млечни производи во Словенија повикуваат на купување на домашни производи за време на епидемијата

Најголемите словенечки млекарници и трговците со млечни производи сакаат со акцијата насловена „Словенечкото млеко не поврзува“ да ги потсетат потрошувачите за нивната улога во одржувањето на стабилноста на домашната млечна индустрија во време на пандемијата на корона вирусот. Photo: „Доколку купецот посегне по домашен производ, со тоа го поддржува домашниот фармер и работните места во

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х