Category Archives: Словачка

Сите странски студенти можат да одат во Словачка од 21 мај 2020 без карантин

Министерството за надворешни и европски работи на Република Словачка објави нови мерки, донесени од Институтот за јавно здравје, кои се однесуваат на влез на странски државјани во земјата.

Прочитај повеќе →

Братислава

Престолнината на Словачката Република, Братислава, не само што може да се пофали со интересна историја, туку во моментов е и центар на регионот со најдинамичен развој во централна Европа. (популација 425.500) е лоцирана во југозападниот дел на Словачка, од двете страни на реката Дунав и во подножјето на Малите Карпати. Благодарение на оваа поволна локација,

Прочитај повеќе →

Кнедли од компир со овошје

Кнедлите од компир со овошје се едно од најпопуларните словачки јадења. Од овошјата може да се користат вишни, јагоди, кајсии, сливи, боровници. Photo: Кнедли од компир со овошје/ Состојки За тестото: 400 грама брашно, полу-тврдо, 4-5 компири, варени со лушпата. половина лажичка сол 1 јајце, 80 грама лебни трошки, 80 грама шеќер во прав, 50 грама

Прочитај повеќе →

Бројот на странски работници во Словачка зголемен за 7.100 лица, споредено со претходната година

На крајот од месец март 2020 год., 77.900 странци официјално работеле во Словачка. Според податоците на Централната агенција за труд, социјала и семејство на Словачка, споредено со претходната година во истиот период, се бележи зголемување од 7.100 нови странски работници, известуваат од словачката новинска агенција „SITA News wire“. Photo: На крајот од месец март 2020

Прочитај повеќе →

Словачка со најниската стапка на смртност од корона вирусот помеѓу европските земји

Според извештајот на Блумберг, Словачка има најниска стапка на смртност од корона вирусот помеѓу европските земји. Воведувањето на острите мерки веднаш по откривањето на првите случаи на корона вирус, како и следењето на контактите на заболените, и помогна на земјата да се справи со епидемијата. Словачка, после Италија, беше првата држава која ги затвори своите

Прочитај повеќе →

На значајниот полски кардиолог проф. Мациеј Банач му беше доделен степенот „Doctor Honoris Causa“ на UPJŠ во Кошице

Академскиот одбор на UPJŠ предложи да му се додели почесниот степен „Doctor Honoris Causa“ на проф. д-р Мациеј Банач, светски признат професор на Медицинскиот универзитет во Лоѓ, водечки европски и светски експерт за превентивна кардиологија, како истакната научна личност од странство, чии резултати се меѓународно признати и кои придонеле за меѓусебна соработка во научнoто и

Прочитај повеќе →

Деканот на FM UPJŠ Даниел Пела учествуваше на состанокот со премиерот Питер Пелегрини

Деканот на Медицинскиот факултет на UPJŠ, проф. д-р. Даниел Пела, учествуваше на состанокот со премиерот Питер Пелегрини заедно со представниците на словачките медицински факултети во Владината канцеларија на Република Словачка. Тие се согласија да прифатат поголем број на пријавени за студии на медицина во следната академска година, што би требало, според премиерот, да помогне да

Прочитај повеќе →

Студентите по медицина помагаат како волонтери во универзитетската болница

Доколку е потребно, студентите на факултетот се подготвени да им дадат помош на медицинските установи при тестирањето на пациенти за новиот коронавирус SARS-CoV-2 со лекување на пациенти, или која било друга соодветна форма. Волонтерската работа започна со првите 19 студенти од општа и стоматолошка медицина, кои или ги насочуваат пациентите на влезот во болницата или

Прочитај повеќе →

Студентите од Фармацевтскиот факултет при Универзитетот Коменски од Братислава, се поканети да учествуваат во програмата на размена Еразмус+

Студентите од Универзитетот Коменски во Братислава (Словачка) можат да учествуваат во програмата на размена Еразмус+. Понудата е актуелна за редовните студенти на интегрираната програма „Фармација“, како и за студентите на доктирските студии. Размената е во времетраење од 2 до 12 месеци, во текот на една академска година. Студентите сами ја бираат својата образовна установа и

Прочитај повеќе →

2ТМ ги нуди програмите „Медицина“ и „Стоматологија“: потпишан е договор за соработка со Медицинскиот факултет при Универзитетот Павел Јозеф Шафарик

Според статистиката на 2ТМ, околу 30% од прашањата на заинтересираните за студии се поврзани со програмите по медицина. Сепак, ние овие програми активно не ги нудевме во Словенија поради фактот што словенечките факултети немаат програми по медицина на англиски јазик (само на словенечки). Притоа, нивото на знаење на словенечкиот јазик мора да биде најмалку на

Прочитај повеќе →

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

и добијте консултации од нашите специјалистиПолитика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:


Политика за заштита на личните податоци

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

Инсталацијата на ова поле за потврда е неопходна за испраќање на пораки!

х