Category Archives: Словениjа

Денот на востанието против окупацијата

Кога живеете во Словенија, може да забележите дека ќе имате случаен слободен ден кон средината на неделата на крајот на април. Зошто? Ова е затоа што 27 април е официјален словенечки национален празник наречен Ден на отпорот. Официјално е познат како „Dan upora proti okupatorju”. © from /Денот на востанието против окупацијата Овој празник го

Прочитај повеќе →

Словенечки Велигден

Многу луѓе го поистоветуваат доаѓањето на пролетта со празникот Велигден; на крајот на краиштата, веројатно сте ги виделе велигденските бонбони во самопослуга уште од денот на влубените. Можеби ќе се најдете лубопитни за традиции на Велигден во Словенија. Мнозинството Словенци се католици, нешто помалку од 70%. Скоро 20 проценти од Словенците се атеисти или агностици.

Прочитај повеќе →

Изградба на нов студентски кампус во Љубљана

Приватната компанија започна со подготвителна работа за изградба на нов студентски кампус долж  Војкова цеста наспроти Економскиот факултет, каде се планирани околу 2.500 нови студентски кревети. Бидејќи тие сè уште немаат финансиски средства, тие не сакаат да ја предвидат временската рамка за завршување. © from /Изградба на нов студентски кампус во Љубљана За 40 години,

Прочитај повеќе →

Штрудла од хељда – Ајднек

Ајднек е драгоцена верзија на обичен колач од хељда со ореви и мед. Тоа беше еден од првите десерти подготвени во горната Савинска долина. Локален обичај беше да се подготви за Божиќ, Велигден и Денот на сите светци, како и за други важни празници. © /Штрудла од хељда – Ајднек Рецепт Тесто: 50 брашно од

Прочитај повеќе →

Тадеј Погачар, победник на Тур де Франс, станува амбасадор за туризам

Познат велосипедист, Тадеј Погачар, победник на Тур де Франс, е еден од многуте врвни ателети што ќе стане амбасадор за туризам и ќе ја промовира Словенија како туристичка дестинација. Спортистот со Одбор за туризам ќе ги дефинира сите места низ целата земја за велосипедизам и активности за одмор. © from /Тадеј Погачар, победник на Тур

Прочитај повеќе →

Љубљана е меѓу 8-те најодржливи градови во светот

Според Lonely Planet, има осум најодржливи градови во светот, а меѓу нив е дури и jЉубљана. На списокот се наоѓаат Копенхаген, Портланд, Сингапур, Лисабон, Бенгалуру, Ванкувер и Сан Франциско. Главниот град на Словенија со седум други градови се смета за погоден за живеење, исклучително чист и со 10 хектари градски центар направен за пешаци. ©

Прочитај повеќе →

Рецепт: Штрукљи

Штрукљи се традиционално словенечко јадење, составено од тесто и разни видови на полнење. Доаѓа во форма на ролни, кои можат да се готват или печат, и можат да имаат широк спектар на полнење. Штрукљи е традиционално резервиран за посебни прилики, но сега е едно од најкарактеристичните јадења во домаќинствата низ цела Словенија. © from /Штрукљи

Прочитај повеќе →

Костањевица на Крка

Костањевица на Крка е мал град во историскиот регион Долна Карниола во јужна Словенија. Тој е еден од најстарите градови во Словенија и тука живеат помалку од илјада луѓе. Исто така се назив а и „Венеција на долна карниола“. © from /Костањевица на Крка Градот е заштитен како културно-историски споменик. Туристите се упатуваат директно на

Прочитај повеќе →

Словенија, европски регион на гастрономија 2021 година

Врз основа на своите гастрономски понуди во комбинација одржлив развој и квалитетот на животот, Словенија е прогласена за Европски регион на гастрономија 2021 година. Наградена е од Меѓународниот институт за гастрономија, култура, уметност и туризам (IGCAT). © from /Словенија, европски регион на гастрономија 2021 година Требаше да се докаже дека Словенија има развиено доволно проекти

Прочитај повеќе →

Влијанието на коронавирусот врз високото образование

Универзитетите се места каде студентите живеат и учат. Тие исто се културни центри каде студентите се собираат од нациите ширум светот. Неодамна, коронавирусната криза ги предизвика високообразовните институции на многу нови и неочекувани начини.

Прочитај повеќе →

Аплицирајте
за студии
во Словачка!

Политика на заштита на личните податоци

×

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х

Приjавете се на курс соодветен за вас

за словенечки јазик

соодветен за вас

Политика за заштита на личните податоци

X

Побарајте консултации


Политика за заштита на личните податоци

х