Dan v Evropskem parlamentu

Dijaka 2. ET oddelka ŠC Velenje, Jan Konečnik in Jon Majdak, sta se pod mentorstvom gospe Nataše Meh Peer ter s prisluženim nazivom Dijaka ambasadorja EU v sklopu projekta Euroscola v spremstvu gospe Beti Tomic udeležila tridnevnega izleta v Strasbourg.

V četrtek, 28. novembra 2019, so prispeli v Francijo, si najprej ogledali praznično mesto Strasbourg, ki žari v soju božično-novoletnih lučk ter se sprehodili po božičnem sejmu. Ogledali so si tudi mogočno gotsko katedralo.

V petek, 29. novembra 2019, so ves dan preživeli v Evropskem parlamentu. V Veliki dvorani so najprej prisluhnili kratkim predstavitvam vseh prisotnih držav. Prisluhnili so tudi uslužbencem Parlamenta, ki so predstavili organe in vizije EU. Po kosilu so dobili nalogo, da se razvrstijo v skupine po štiri, pri čemer mora biti vsak član iz druge države članice EU. Dobili so vprašalnike. Vprašanja so bila o Evropski uniji. Tako so s pomočjo drugih prisotnih poskušali odgovoriti na zastavljena vprašanja.

Nato so se razvrstili po temah, ki so jih imeli že vnaprej določene. Tema razprave je bila Odnos mladih do alkohola in drog. Skupaj z vrstniki iz drugih držav so debatirali o temi ter prišli do rešitev.

Nepozabna izkušnja je zagotovo pomagala študentom ŠC Velenje pobliže spoznati funkcije Evropskega parlamenta, spoznala pa sva tudi ogromno novih prijateljev iz Slovenije ter drugih držav članic Evropske unije.

Vir: scv.si