Dekleta s Senovega z znanjem ponesle v svet ime šole, kraja in Slovenije

Tri devetošolke s Senovega, Maja Kmetec, Lea Šterban in Petra Požun, s svojim znanjem blestijo na mednarodnem tekmovanju World Scolar’s Cup. Za njimi sta Ljubljana in Barcelona, pred njimi pa finale vseh finalov sredi novembra na prestižni univerzi Yale v ZDA. Da si bodo sploh lahko privoščile pot čez veliko lužo, so jim na pomoč priskočili donatorji, na dobrodelnem koncertu pa tudi krajani.

Udeleženci se na tekmovanju v angleščini pomerijo v ekipni debati, kreativnem pisanju esejev in dveh preizkusih znanja iz zgodovine, sociologije, psihologije, umetnosti, naravoslovja in medsebojnih odnosov, letošnja krovna tematika pa je bila prepleteni svet.

Zgovorna in simpatična dekleta so najprej blestela na regijski ravni februarja lani v Ljubljani ter domov prinesla štiri zlate in pet srebrnih medalj ter tri majhne plišaste alpake, maskote tekmovanja.

In če so bile pred odhodom v Ljubljano še negotove, saj niso vedele, kaj jih čaka in na kakšni stopnji je njihovo znanje, so bile na poti v Barcelono že bolj sproščene. Blestele so med 2150 vrstniki iz 56 držav ter se ovenčale s kar petimi zlatimi in šestimi srebrnimi medaljami.

Tako bodo 15. novembra za en teden odpotovale čez veliko lužo. A ker pot, nastanitev, ekskurzije in vsi drugi stroški nanesejo skupaj okoli 10.000 evrov, so krajani stopili skupaj in se v petek množično udeležili dobrodelnega koncerta, ki ga je pripravila šola.

Finale vseh finalov se začne s testom, pri katerem morajo v 60 minutah odgovoriti na 120 vprašanj. Nadaljujejo z debatami, pri čemer vsaka ekipa sodeluje trikrat. Sledi pisanje esejev, za tematiko pa izvedo šele, ko vstopijo v prostor, kjer se eseji pišejo. V sklepnem delu dobijo kopico vprašanj, za izbiro pravega izmed naštetih odgovorov pa imajo 15 sekund časa.

Vir: dnevnik.si