Diplomant Univerze v Ljubljani dobitnik avstrijske državne prevajalske nagrade

Slovenski prevajalec Štefan Vevar je dobitnik avstrijske državne prevajalske nagrade. Drugi letošnji dobitnik omenjene nagrade je na Dunaju živeči prevajalec Alexander Nitzberg. Nagradi sta vredni po 10.000 evrov. Dobitnikoma ju bodo izročili 28. junija 2020 v Hiši literature na Dunaju.

Avstrijsko državno prevajalsko nagrado podeljujejo letno za posebne dosežke na področju prevajanja. Sestavljata jo nagrada za prevode avstrijske literature v tuje jezike in nagrada za prevode tuje literature v nemščino. Vevar nagrado prejme za prevode avstrijske literature v slovenščino, Nitzberg pa za prevode iz ruščine v nemščino.

Štefan Vevar se je rodil leta 1953 v Slovenj Gradcu. Leta 1978 je zaključil študij germanistike in anglistike v Ljubljani. Od leta 1982 prevaja literarna besedila v slovenščino. Poleg nemških klasikov je prevedel številna dela avstrijske literature, med drugimi Adalberta Stifterja, Roberta Musila, Franza Kafke, Ericha Frieda, Thomasa Bernharda, Petra Handkeja, Christopha Ransmayrja in Maje Haderlap.

Vir: vecer.com